Финансират пречиствателна станция и колектори в Кърджали

На 30 ноември Управляващия орган на ОП „Околна среда" е взел решение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект за пречиствателната станция за отпадни води и довеждащ колектор на Кърджали. Това бе съобщено на проведения в града край Водното огледало регионален съвет за развитие на Южен централен район.  

По думите на експерта от МОСВ Ажда Юсеин  в най-скоро предстои да бъде подписан и договора за изпълнението на проекта на обща стойност от 69,97 млн.лв.  Безвъзмездната финансова помощ която ще бъде предоставена по ОП „Околна среда" ще бъде в размер на 67,8 млн. лв.

Основната цел  на проекта  е изграждане на инфраструктурата за отпадъчни води на гр. Кърджали и постигане на съответствие с Директивата за пречистване на отпадъчни води от населени места.

Проектът предвижда изграждането на пречиствателна станция за отпадни води и новоизградени канализационни мрежи с дължина 17,707 км., включително и колектори. Освен това ще бъдат рехабилитирани и модернизирани водоснабдителни мрежи с дължина  близо  седем километра.

Според изнесената информация на регионалния съвет за развитие на ЮЦР  информация населението, свързано към новоизградената пречиствателна станция в референтния период от 30 години е 53 769 жители.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини