Ученик от “Славейков” победител в национален литературен конкурс

Тонка Хаджинакова с Тодор Иванов и Валерия Георгиева.

Осмокласникът от СОУ ”Петко Рачов Славейков” Тодор Иванов стана победител в 20-я национален конкурс в категорията за есе и стихотворение за ученици от 8 до 12 клас. Тържеството по награждането се състоя в събота в Столична библиотека. Класирането извърши жури с председател проф.д-р Рада Москова.

В конкурса участваха 103 ученици от България. В перфектната церемония по награждаването присъстваха също преподаватели и родители. Там бе и славейковска група – Тодор Иванов от 8а клас, Валерия Георгиева – бивша ученичка от СОУ "П.Р.Славейков" и бивша победителка от същия конкурс и учителката на двамата първенци Тонка Хаджинакова.

Лауреатите представиха своите произведения. Тодор прочете есето си на тема “Приятелството”.„Искрено се възхитих на Тодор Иванов, чувайки есето му да звучи в атмосферата на Столичната библиотека. Той и неговият преподавател по български език и литература - Тонка Хаджинакова (и мой преподавател и класен ръководител в прекрасните ми последни пет години в "Славейков"), обраха овациите и заслужено бяха наградени! Почувствах се прекрасно и си припомних времето, когато аз бях на мястото на Тодор и благодарение на непрекъснатото насърчение и помощ от преподавателите и училището се явявах на подобни конкурси.”Думите на обяснимо вълнение са на Валерия, която вече е студентка по право в СУ ”Св. Климент Ордидски”.

Две са отличията за Кърджали от националния конкурс. Тодор получи грамота, комплект книги и осветително устройство за компютър. Бяха наградени и четирима учители от България, сред които и Тонка Хаджинакова, преподавател по български език и литература в СОУ "П.Р.Славейков" в Кърджали. Заслужава да се отбележи, че Тонка Хаджинакова системно насърчава и подпомага своите ученици в посока литературното творчество. Във всеки неин випуск има изявени ученици в областта на литературата. Многобройни са публикациите на нейни възпитаници в литературни издания.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини