Кърджалийци мръзнат в кръчмите,но продължават да пушат на открито

Въпреки студа кърджалийци продължават да ползват терасите и градините на заведенията за да пушат на воля.Тези които влизат в салоните избягват да пушат в тях.Предпочитат да излизат навън.Това са констатирали здравните инспектори от Регионалната здравна инспекция.В навечерието на Международния ден без тютюнопушене и за борба с раковите заболявания те организираха кампания в Кърджалийска област под мотото”Ако не аз-кой,ако не сега-кога”,която приключва на 30 ноември.

По време на кампанията здравните инспектори извършиха 238 проверки за спазване забраната за тютюнопушене в обекти за хранене и развлечение и обекти с обществено предназначение на териоторията на цялата област. Наложена е 1 санкция на стойност 300 лева на физическо лице.

От преслужбата на РЗИ оповестиха и мероприятията предприети от тях в рамките на кампанията:

На 23 октомври се проведе консултиране на пушачи за отказ от тютюнопушене в Кабинета за преодоляване на тютюневата зависимост в РЗИ - Кърджали. Бяха консултирани 75 желаещи граждани пушачи.

В периода  26 – 30 октомври  бе извършено анкетиране на граждани от Кърджали и Момчилград с цел проучване на общественото мнение за ефекта от въведената от 1 юни 2012 г. пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места. Резултатите от анкетата ще бъдат представени на 30 ноември.

От 6 до 13 ноември в СОУ”Вл.Димитров-Майстора” - Кърджали       се провеждаха беседи за вредата от тютюнопушенето с ученици от 2-те класове на тема „Защо животните не пушат?”, като децата и рисуваха темата. Днес в 11.00 часа в училището се представя изложба от рисунките им всички ученици ще получат комплект цветни моливи и блбокчета.

На 13 ноември с ученици от 8 клас на ГПЧЕ”Хр.Ботев” – Кърджали, във връзка с отказа от тютюнопушене, се проведе интерактивно обучение на тема: „Ако не аз - кой, ако не сега - кога?”.

По време на кампанията беседи за вредата от цигарите с презентация и показване на филма “Риск от пожари” по проект: “Информирани и здрави” бяха проведении и с ученици от 7 клас на СОУ”П.Р.Славейков”, СОУ”Отец Паисий” и СОУ”Йордан Йовков”. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини