Кърджалийката Лия спечели еко конкурс на гиганта „Панасоник”

Лия Стамболиева с наградата

Кърджалийката Лия Стамболиева бе отличена в еко конкурс на японската компания „Панасоник”. Възпитаничката на СОУ”Отец Паисий”се съревновава с 1712 българчета за приза. Жури в централата на „Панасоник” отличи нашето момиче след като разгледа  дневника й с есета и рисунки на екологична тема. Лия бе поканена в двореца Ниджо в Киото за да й бъде връчена наградата „Победителят от България”. На церемонията присъстваха общо 50 деца от 50 страни в света. Конкурсът е под патронажа на ЮНЕСКО и на награждаването присъства генералният директор на организацията Ирина Бокова. Събитието бе широко отразено в японските медии.

   Всичко започва през 2008 г. когато компанията „Панасоник” въвежда  програма за екологично възпитание на младите.  Основна цел е до 2018 г.,когато компанията чества 100 години в програмата да бъдат обхванати 2 млн.деца по света. До сега техният брой е 400 000.

  От компанията обявяват  условията за участие в програмата в Интернет. Класната на Лия- Мариана Бозакова записва целия 6 в клас с надеждата да спечелят колективна награда-електронна дъска. 25 деца от „Отец Паисий”получават еко дневници, учебници и учебни тетрадки. Класът е снабден и с 5 екофилма. Бозакова показва филмите и учениците пишат по тях есета и рисуват в дневниците.  В учебниците са дадени теоретични познания. Тетрадките ги учат на практически занимания по екология.Едно от тях например е изследване на пътя на сметта. На Лия се налага да тегли боклука, който семейството й изхвърля.

 През април Бозакова изпраща дневниците в Япония. И когато целият клас смята,че всичко е загубено идва новината:Лия Стамболиева е отличена сред 1712 българчета. Канят я в Япония за да получи наградата си. Медиите са плътно до нея. Тя и децата от другите страни участвали в проекта са във фокуса на вниманието.
  Общувахме на английски. Макар,че бяхме само за четири дни в Страната на изгряващото слънце успях да науча как да пиша името си, името на Япония и на град Киото. Научих се да броя и до сто на японски, споделя пред Кърджали бг вести Лия Стамболиева.

  Георги Кулов

Лия в централата на Панасоник
С Ирина Бокова в Япония
С японските вестници
Японски вестник с публикация за събитието
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини