НДСВ: Продължава ли Ахмед Доган да е гарант за етническия мир?

В НДСВ сме разтревожени, че само 4 дни след като обявихме конкурса за журналистическо разследване за проблема с ген. Делов в Кърджали, Ахмед Доган заявява в същия град, че е необходим нов прочит на историята на Балканската война и че тя представлява етническо прочистване и възродителен процес. Това каза председателят на НДСВ Христина Христова на пресконференция в Пловдив.
Доскоро Ахмед Доган беше гарант за етническия мир – какво се случва сега, попита Христова. Нима цената на предизборното втвърдяване на партийни електорати трябва да се заплати с цената на етническия мир? НДСВ е изключително притеснено, че политици се месят в историята. Историята е за историците, нека политиците гледат напред.Христова подчерта, че в този контекст и пълното фиаско на ГЕРБ пред ЕС, за което разбрахме последните дни, в контекста на Бюджет 2013 без политики и перспективи остава малко време партиите в център-дясно да осъзнаят колко важно е да се обединят в силна центристка алтернатива на сегашното статукво.Тя заяви, че НДСВ продължава да търси контакти със СДС и ДСБ, както и че партиите „Новото време” и „Гергьовден” са потърсили НДСВ за разговори. Христова информира също така, че НДСВ продължава да следи проекта на Касим Дал, който се заявява като центристки, и смята, че отношенията със Земеделския народен съюз се развиват в много добра посока. След конгреса на земеделците очаквам нови общи действия, каза Христова.
На въпрос на журналисти за отношенията с България на гражданите на Меглена Кунева Христина Христова заяви, че са конкуренти. Меглена Кунева нееднократно е заявявала, че няма да прави предизборни коалиции. За нас в НДСВ е трудно да дешифрираме и посланието, че България на гражданите няма да прави следизборни коалиции. Защото следизборните коалиции се диктуват от избирателите, а предизборните са принципни и прозрачни, подчерта Христова и допълни, че основният опонент на НДСВ на следващите избори е БСП.По отношение на течащата в момента кампания на НДСВ „Детски добавки за всяко дете” Христова подчерта, че това не трябва да е социална помощ, а насърчителна мярка, която в демографска криза е просто задължителна. Ако се премахне само администрирането на детските добавки за 800 000 деца, които сега ги получават, липсата на подоходен тест и нуждата от всички документи и тичане по институции и губене на време – само от там ще излязат половината пари за детски за всички деца. Но за сметка на това се увеличават разходите през бюджета на три групи – на МВР (с колкото са нужни за добавки за всички деца), на второ място е армията, на трето администрацията. Това е прокризисен и предизборен бюджет, завърши Христова.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини