ОУ”Св.св.Кирил и Методий”затрупа с цветя барелефа на будителите

Днес в най-голямото основно училище в област Кърджали „Св. Св. Кирил и Методий”,  се проведе тържество по повод Деня на народните будители. Малките участници, учениците от ІІІ „а” клас, с класен ръководител – Николина Делчева, вдъхновено изпълниха „Химна на народните будители”. Учителят по история Любка Калайджиева, произнесе кратко слово за приноса на народните будители. На тази дата – 1 ноември,  почитаме паметта на онези свои предци, които със словото и делото си са били истински народни будители, съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете.

Това е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано в годините — дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи - книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото подтисничество вяра в собствените сили на народа по пътя към историческото възстановяване на българската държавност.

Първи ноември е денят, в който най-голямото областно  училище се поклони пред великия благослов на своите будители. Пред ония достойни български синове, които изковаха от словото най-мощното оръжие и превърнаха спомена от славното минало на Отечeството в идеал и съдба на цял един народ. 

Тържеството завърши с представяне на интересна презентация за делото на народните будители, подготвена от ученици от VІ”а” и VІ”б” класове. Положени бяха цветя пред барелефа на Светите братята Кирил и Методий.

Преди 90 години Народното събрание постановява 1-ви ноември да се празнува като общ всенароден празник на заслужилите българи, да стане национален празник в памет на всички, ангажирали се за българското национално и просветно-културно възмогване и преуспяване. Така България поставя в своя календар редом с 24 май още един празник в духовността. Част от причините за това могат да се намерят в превратното ни историческо битие. Ние тачим онова, което ни е съхранило и което представлява първоосновата на националната ни идентичност. Въпреки дългото си отсъствие от политическата карта на Европа, България успява да запази своето място именно благодарение на знайните и незнайни радетели на духа и словото.

Самата дума “будител” носи голяма национална сила. Тя метафорично събира в себе си социална активност, самочувствие и духовна извисеност.

Много неща бихме могли да запишем в хрониката на един такъв празник. Но задължително трябва да бъде припомнено, че първият акт на новосъздадената българска държава през 1879 г. е въвеждането на задължително и безплатно четиригодишно обучение. Това е една много ярка проява на култа към науката, към образованието, който е спасявал българина и българската нация.

Честит празник!

Училищен редакционен екип

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини