Атанасова: министерството не носи отговорност за фалита на общински болници

„Състоянието на общинските болници не е отговорност на министерството на здравеопазването. Министерството носи отговорност за лечебните заведения с над 51 процента държавно участие и за тези, които са 100 процента държавни. Общинските болници си имат собственици, които ги управляват и съответно носят отговорност за тяхното състояние“. Така министърът на здравеопазването Десислава Атанасова отговори на репортерски въпрос за тежкото финансово положение на димитровградската МБАЛ „Св. Екатерина“, която е общинска.

Атанасова днес пристигна в Хасково, за да пререже официално лентата на мобилния център по кръводаряване, който бе купен по проект на областната администрация, съвместно с Гърция. Общата сума на проекта е 900 000 евро, с част нея бе закупен и мобилният център за кръводаряване, който пристигна в Хасково на 29 септември. Днес в хотел „Родопи“ пък се провежда семинар с гръцките партньори по въпросите на безвъзмездното кръводаряване.

„Очаквам кметът Иво Димов да предложи решение за излизане от тежката финансова ситуация“, каза още по въпроса за димитровградската болница министърката. Тя допълни, че нейното финансово състояние (почти 2 млн. лв. дългове) не е по различно от много други общински лечебни заведения, например в Девин и Оряхово.

„Напоследък обаче много често започваха да излизат подобни случаи на безхаберие на управляващите в миналото. Техните грешки eдва сега излизат на повърхността“, допълни Атанасова.

Наскоро Арбитражният съд осъди МБАЛ „Св. Екатерина“ да плати 650 000 лева на строителен предприемач, ремонтирал покрива на Второ вътрешно отделение през 2007 - 2008 г. Ремонтът е бил на стойност 49 бона, но поради заложената в договора неустойка от 1 процент лихва на ден, неразплатената сума към 2012-а набъбнала до 650 000 лв.

Запитана за становището на министерството на здравеопазването, като принципал на хасковската МБАЛ, за собствеността на хирургическия блок, Атанасова повтори писаното от нея в писмото до общината. „Министерството не е страна в спора за собствеността. Тази сграда е част от МБАЛ Хасково и компетентен по този въпрос е бордът на директорите и изпълнителният директор на болницата“, заяви Атанасова.

Haskovo.net припомня, че в петък ОбС Хасково упълномощи кмета Георги Иванов да води преговори с английска компания, която иска да инвестира в сградата.

Тодор Кръшков

Десислава Атанасова разгледа отвътре мобилния център за кръводаряване
Шефката на отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ Хасково д-р Бозова показва на министъра оборудването в мобилния център

Семинарът за доброволното кръводаряване в хотел "Родопи"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини