Осъдиха Берлускони на четири години затвор

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е осъден на 4 години затворза данъчна измама, съобщават световните агенции.

Прокурорите твърдят, че Берлускони и други трима стоят зад схема за закупуване на правата за излъчване на американски филми на частната телевизионна мрежа на Берлускони чрез поредица от офшорни компании и за невярно деклариране на плащанията, за да се избегне плащането на данъци.

Те също подчертават, че Берлускони изкуствено е надувал цените на правата за разпространение на филми, закупувани от две фирми фантоми, собственост на медийния магнат, които били препродавани след това на „Медиасет".

Според съдебната система на Италия присъдата може да се обжалва два пъти на различни инстанции преди дa влезе окончателно в сила. Очаква се Берлускони да апелира.

76-годишният медиен магнат не бе в съдебната зала при произнасянето на присъдата, която е свързана с неговата бизнес империя „Медиасет".

Срещу Берлускони се водеха и други дела, които завършиха с оправдателни присъди или бяха прекратени по давност. В момента има още две дела срещу Берлускони: аферата „Милс" - разследван за подкупване на свидетели и аферата „Рубигейт", за секс с непълнолетна по време на скандални партита. По-рано тази седмица Берлускони обяви, че няма да се кандидатира за четвърти мандат.

Съдът постанови по-голяма присъда от исканията на прокурорите, които бяха за 3 години и 8 месеца.

Процесът срещу него започна преди шест години.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини