Атентат уби десетки до джамия в Афганистан

Най-малко 40 души са били убити при самоубийствен атентат до джамия в северен Афганистан, съобщиха официални лица, цитирани от Евронюз и БиБиСи.

Най-малко 70 души са ранени, според АП.

От правителството обявиха, че 14 цивилни граждани и шест деца са сред жертвите.

Атентатът се е случил пред джамията в столицата Маймана на провинция Фаряб. Богомолците са се били събрали в джамията по случай отбелязване на Курбан Байрам.

Говорителят на провинцията Ахмад Байдер изтъкна, че има полицаи сред жертвите. Приблизително половината от жертвите са полицаи, според официални лица.

Управителят на провинцията и шефът на полицията са били в сградата, когато е било взривено експлозивното устройство пред джамията. Те не са пострадали.

Заместник-управителят на провинцията Абдул Сатар Барез обяви, че мишени са били висши ръководители на полицията и правителствени лица, но те са били в джамията по време на експлозията и затова са успели да се предпазят.

Нападателят е носел полицейска униформа, когато се е взривил.

Очевидци заявиха, че атентаторът се е взривил веднага след като са приключили молитвите в джамията.

Имаше кръв и мъртви тела навсякъде. Беше масово клане", каза Халед, доктор, който се случил да бъде по време на експлозията в джамията.

Оцелял от атентата заяви за БиБиСи, че нападателят е използвал мощни експлозиви и сачмени лагери, за да причини максимално много поражения.

Атаката се случи, след като афганистанският президент предупреди талибаните да „спрат убийствата на други афганистанци".

По случай мюсюлманския празник Карзай се обърна пред нацията и призова бунтовниците да „спрат унищожаването на нашите джамии, болници и училища".

Такива атаки в северен Афганистан далеч по-рядко се случват за разлика от южната и източната част на страната. Провинция Фаряб се смята за относително мирно място.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини