Комитет иска орден „Стара планина” за ген.Делов,започва национална подписка

Подписка в подкрепа на Делов

Инициативен комитет от кърджалийци иска освободителят на града ген.Васил Петров Делов да бъде награден посмъртно с най-високото държавно отличие орден „Стара планина І степен с мечове”. Снощи след скандалната сесия на местния парламент и разрива пред Паметника на освободителите се е провело събрание по инициатива на народния представител Цвета Караянчева . В него са участвали и  българи и турци, възмутени от поведението на съветниците от ДПС. Взето е решение да се започне национална подписка за награждаването на ген.Делов с най-високото държавно отличие. Избран е и Инициативен комитет начело с Цвета Караянчева. В него влизат още областния управител Иванка Таушанова, общинския лидер на ГЕРБ Илия Илиев и обществениците Георги Акабалиев и Джамал Емурлов-Джими, който е и почетен гражданин на Кърджали.От Смолян,Хасково,Сливен вече са обявили подкрепа за подписката. От родното място на генерала-Котел също.В Кърджали подписи ще се събират пред паметника на Васил Левски,пред паметника на ген.Делов, във „Възрожденци”.Първите подписи вече са събрани.

 Искаме да очистим името на видния български военачалник,каза пред журлналисти председателят на инициативния комитет Цвета Караянчева. Тя заяви,че подписката ще се предаде на председателя на Националния инициативен комитет за честване на вековния юбилей от Балканската война Цветан Цветанов. Той ще я внесе в Министерски съвет, а  от там тя ще постъпи в Президентството. Цветанов е подкрепил инициативата за присъждането на орден „Стара планина” на ген.Делов.

 Не искаме инициативата да се разглежда като партийна. Тя е на цялата общественост. Очакваме към подписката да се присъединят членове и симпатизанти на всички политически формации, включително и от ДПС,подчерта Цвета Караянчева.

  Депутатката каза още, че ДПС се опитват да спрат пробива в техния електорат на ГЕРБ. Те се страхуват и за позициите си сред изселническите организации. Не сме имали контакти с Федерацията на балканските турци, която изкара ген.Делов военнопрестъпник, декларира Цвета Караянчева.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини