Историк призовава:Прокуратурата да подхване съветниците на ДПС в съответствие с Конституцията!

Българският историк и общественик Димитър Арнаудов поиска прокуратурата да поеме казуса „Делов”.Според него съветниците от ДПС с позицията си срещу Освободителят на Кърджали оспорват териториалната цялост на страната.Има достатъчно текстове в Конституцията  и Наказателния кодекс за да може магистратите да подведат под отговорност представителите на Доган в местния парламент,смята Арнаудов.Той е един от създателите на Общонародния комитет за защита на националните интереси в зората на демокрацията.В момента е преподавател във Филиала на Пловдивския университет в Кърджали.Доцент,д-р на педагогическите науки.Привеждаме дословно неговото мнение по казуса „Делов” изказано специално за Кърджали бг вести:

„Смятам, че битовото поставяне на въпроса за почетното гражданство на г-н Делов, е твърде елементарно обяснение на една политическа постъпка. Тя е достатъчно сериозна, за да стане обект на правораздавателните органи, по следните причини :
1. Ген.Делов е историческа личност, свързана с реализацията на една национална доктрина ,приета с пълен консенсус в българския парламент.
2. Като царски генерал, той изпълнява военна задача с национално значение - присъединяване на територии, свързани с решаването на българския национален въпрос, изкуствено създаден от Великите сили.
3. С Балканската война се извършва ново териториално разпределение на Балканите, по силата на Лондонския мирен договор, чийто гарант са Великите сили. Земите Мидия - Енос са населени мултикултурно и никой не поставя въпроса за етническо прогонване.
4. Общинските съветници от ДПС не се съобразяват с тези исторически факти и поставят под въпрос клаузите на Мирния договор и териториалната цялост на съвременна България, т. е. с отказа да признаят историческата роля на ген. Делов, те издигат глас на несъгласие с историческата памет на нацията и искат да подменят историческите факти, които носят в себе си усещане за национална принадлежност. Това е акт на насаждане на мислене срещу едно историческо съзнание, което по същество е оспорване на териториалната цялост на държавата, под привидната битова драма кой как се е преместил от една територия в друга. Прокуратурата трябва да се самосезира и да намери дълбокият смисъл на този акт. Той е силно политически и насажда вражда спрямо кой как е намерил място в историческия пантеон на нацията. Има достатъчно текстове и в Конституцията и в Наказателния кодекс.Просто се иска държавническа воля подобни изпълнения да бъдат прекъсвани още в зародиш, и идеолозите на подобни "хватки" да бъдат ударени чрез закона.

Доц.д-р п.н.Димитър Арнаудов”

Кърджали бг вести

Димитър Арнаудов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини