Божидар Димитров: Турците у нас винаги са се ползвали с привилегия

Имайте предвид, че турците у нас са се ползвали с привилегията на най-демократичната конституция в Европа – Търновската. Благодарение на нея турски кандидати са се избирали в българския парламент. Така историкът проф. Божидар Димитров коментира пред Нова телевизия политическия скандал в Кърджали заради честването на Балканската война. Там в местния парламент с гласовете на общинските съветници на ДПС кандидатурата на ген. Васил Делов не бе одобрена за почетен гражданин.“Това, което се е случило в Кърджали, е изключително опасно, защото група от ДПС - общински съветници се обявиха за неболгарски граждани. Те казаха, че Балканската война отворила “кървава рана, която и до днес не е зараснала в сърцата и паметта на българското население”. Т.е. те оспорват правилността на тази война за българската история. Т.е. те се отделят от нас и заявяват - Кърджали и района нямат нищо общо с българската кауза през годините. А по време на Балканската война турското население не се е отделяло от общата българска кауза”, каза историкът.
“В конкретната ситуация в Кърджали пак ще подчертая - това, което се е случило, надвишава и историята, и политиката. Тук съм упълномощен да кажа, че с господин Цветан Цветанов като председател на Инициативния комитет по честването на Балканската война решихме да подкрепим подписката на гражданите на Котел за награждаването посмъртно на ген. Васил Делов с орден “Стара планина” - не само на него, но и още няколко офицери и войници”, добави проф. Димитров.
Той е категоричен, че ситуацията в Кърджали е много жестока провокация. “Тука е премината една “червена линия” в мобилизацията на електората. Очевидно се цели противопоставянето на българи и турци. За едните Балканската война е нещо много добро, за другите - нещо много лошо”, каза още историкът.Според проф. Димитров много турци обаче вече оттеглят доверието си от ДПС и вероятно заради това партията се опитва всячески да си върне гласоподавателите - дори с цената на такава провокация.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини