Апатия на трудовия пазар, няма работа за образовани

Заради липсата на перспективи, народът се юрна към програмата "Аз мога повече" за придобиване на допълнителни квалификации

Пълна апатия цари на хасковския трудов пазар. Едни и същи места се въртят седмици наред и въпреки липсата на кой знае какви изисквания, не се заемат. Само две са свободните маста за висшисти. Едното е за медсестра при това на половин щат.

От 75-те свободни работни места в седмичната сводка на Бюрото по труда, са познати 10-те места за шофьори на автобус. Иска се средно образование с поне три години стаж по специалността. Същите, като миналата седмица, са и местата за шофьор на микробус, ръководител експлоатация на автомобилния транспорт, механик на автобус, шофьор на международни превози, а също така диспечер, техник на компютри и пр. Пак в липса са зидарите и шпакловчиците-търсят се по 10, плюс 12-те свободни места за заварчици. Само шивачките са намалели-от 21 за миналата седмица, сега необходими са само 8.

На този фон е повече от странно, заложеното в Бюджет 2013 откриване на 70-80 хиляди работни места в страната. За това предупредиха от СДС вчера. Лидерът им Емил Кабаиванов сподели, че от разговорите си с представители на бизнеса в страната е останал с убеждението, че няма нагласата за разкриване на нови работни места, заради все по-стагниращата икономика.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини