ДПС не ще ген. Делов за почетен гражданин,визитата на президента пред провал

Паметника на ген.Делов в Кърджали

Тържествената сесия на Общинския съвет в Кърджали, посветена на вековния юбилей от Освобождението на града е пред провал. Пред провал е и визитата на президента Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Аню Ангелов. Причината е нежеланието на ДПС да подкрепи предложението за почетен гражданин на Кърджали посмъртно да бъде обявен освободителят на града генерал Васил Делов. Скандалът се разгоря днес, когато на Председателски съвет на местния парламент групите съветници на ДПС, БСП и ГЕРБ не постигнаха съгласие по казуса.

Предисторията на проблема е кратка но съдържателна. След като Организационният комитет за честванията , посветени на 100 години от Балканската война и Освобождението на Кърджали предложи ген.Делов за почетен гражданин, общински съветник от ДПС вдигна на крак изселническа организация в Одрин. Тя от своя страна обвини освободителят на Кърджали в сто смъртни гряха сред, които и етническо прочистване на Родопите. Изселническата организация призова сънародниците –съветници да не гласуват за кандидатурата на ген.Делов. Паралелно със шума в медиите общинския съветник организира подписка в подкрепа на обръщение до кмета Хасан Азис, председателя на организационния комитет на честванията, председателя на местния парламент и председателите на групите съветници. Обръщението е подкрепено от 360 души. В него се казва:”През последните седмици темата за „Почетен гражданин на Кърджали” все повече предизвиква различни коментари и разнородни оценки. Обществеността на Кърджали е доказала през годините,че почита своята история,герои и паметници. Темата за войната по принцип е предизвиквала различни и разнородни възприятия, мнения и оценки. Спомените за Балканската война все още са живи, засягат съвременниците ни и има незарастнали рани.

Нашият призив към Вас е тази година да не се приемат решения за удостояване със званието „почетен гражданин”, за да бъде празника обединяващ за всички жители на Община Кърджали”.

От ДПС отказаха коментар по темата. Съветниците са видимо притеснени от ситуацията , но не искат да ровят в казуса.

 Лидерът на социалистите Милко Багдасаров бе категоричен, че скандалът ще взриви България. Ако тази точка отпадне от дневния ред на сесията ние няма да участваме в нея, категоричен е лидерът на социалистите. Според него след толкова много и хубави прояви, посветени на юбилея сме на път да сринем всичко. Той каза,че мълвата свързва инициативата за подписката с Мюзеки Ахмед, но не се ангажира да го потвърди.

Нежеланието на ДПС да гласува в подкрепа на ген.Делов е скандално. Движението превръща Общинския съвет в заложник на националистическите елементи на чужда държава. Отговорен орган като местния парламент няма право да се поддава на манипулации.Това заяви за Кърджали бг вести съветника от ГЕРБ Огнян Иванов. Той каза,че от ГЕРБ обмислят възможността, ако ДПС не промени позицията си да бойкотират сесията и празника. Местната централа е информирала за скандала народния представител Цвета Караянчева, а тя официалните лица, които се очакват в Кърджали .Не се изключва възможността те да не пристигнат в Кърджали.

Мюзеки Ахмед категорично отрече да е автор на обръщението и подписката. Той каза,че ще съди всеки, който свързва името му с тази инициатива.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини