Ардинци се жалват от безстопанствените крави

Във връзка със зачестилите се оплаквания на граждани от град Ардино за безстопанствени пуснати крави, които се разхождат свободно в централната градска част, парковете и алеите от отдел „Екология и опазване на околната среда” към общината, засили контрола върху недобросъвестните собственици.
След извършена проверка от екоотдела, съставени са 2 акта и 5 предписания с предупреждение на стопаните да не пускат свободно селскостопанските си животни, които създават предпоставки и за пътно транспортни произшествия и нарушаване на Наредба 1 на ОбА - Ардино, чл. 25 където санкцията по Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в община Ардино е от 20 до 50 лева.
От екоотдела уточниха още, че ще внесат предложение в общинския съвет за промяна на чл.25, ал.3 от Наредба №1, санкцията да се увеличи от 50 до 500 лева за стопани, които пускат безразборно селскостопанските си животни в паркове, градини, озеленителни площи.
Към момента в община Ардино има регистрирани 20 кравеферми, които попадат в РИОСВ-Смолян. Животновъдите обаче са недоволни от изкупната цена на млякото, както и от двойното увеличение на цените на фуража. Една трета от тях заявиха, че в най-скоро време ще прекратят дейността си, тъй като не могат да покрият европейските изисквания за производство на мляко.

Гюнер Шукри

Текст за снимка: Безстопанствена крава се разхожда необезпокоявана в центъра на Ардино и създава предпоставка за пътнотранспортни произшествия

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини