Сензация: Статия на ученички от „Славейков” в световен научен архив

Гюлбиаз Ахмед и Маринела Петкова

Статия със заглавие „Points, whose pedal triangles are similar to the given triangle” /Точки, чиито педални триъгълници са подобни на даден триъгълник/ с автори доцент Георги Ганчев от БАН и дванадесетокласничките от  СОУ „Петко Рачов Славейков” Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова е публикувана в arXiv.org - световен научен архив. Тя съдържа изследвания на на двете ученички под ръководството и съвместно с доцент Георги Ганчев, направени по време на Националната лятна изследователска школа по математика и информатика във Варна.

Гюлбеяз и Маринела са вече шеста година участнички в Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев. Фактът, че доцент от Българската академия на науките публикува статия в съавторство с ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков”, говори красноречиво за способностите на нашите ученици и изключително високата подготовка, която те са получили в Школата на „Славейков”.

Публикацията е резултат от продължителни занимания на двете умни момичета в областта на геометрията. Те бяха четири години участнички в лятната изследователска школа. И двете имат множество призови места от национални конференции по математика и областни състезания.

Гюлбеяз и Маринела са публикували вече по една статия в списание „Математика”. Тяхната нова публикация е 11-та поред за участниците в Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев. Тези 11 публикации са с автори петима ученика от от СОУ „П. Р. Славейков”. Една от статиите на Мария Петкова е публикувана в руското списание „Квант”.

След бронзовия медал на Иван Герганов в Хонг Конг, статията на Гюлбеяз и Маринела е поредното върхово постижение не само за двете ученички и техния учител Вълчо Милчев от СОУ „Петко Рачов Славейков”, а и за Кърджали. Сайтът arXiv.org е базирана в САЩ електронна система за научни статии във всички научни области. Учени от цял свят публикуват на английски език там свои резултати.

Нешка Шопова

P.S. Статията се намира на адрес http://arxiv.org/abs/1210.2929v1.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини