Представиха книга за ген.Делов-освободителят на Кърджали

Снощи в Дома на културата бе представена книгата „Генерал Делов и действията на Хасковския отряд по време на Балканската война 1912-1913 г.”. Автор е бившият музеен работник Василка Ташкова, а издател ИК”Родопи”. Отпечатването на книгата е спонсорирано от община Кърджали.

  Представянето на изданието привлече вниманието на много общественици и ученици от Кърджали. За книгата говори управителят на Издателска къща „Родопи” Иван Бунков. Той определи книгата като невероятна. Според него 100 години от описаните събития са много и малко време за тяхната оценка.

  Представянето бе открито с изпълнения на цигуларя Ангел Чавдаров. Ученици от СОУ”П.Р.Славейков” четоха откъси от съчинението. Мултимедия представи фотоси от живота на генерал Делов, ордените му, пагоните му, сабята му.

 Ген.Делов е роден през 1881 г. в Котел. Той е от първите випускници на военното училище. Освен военачалник, той е и автор на учебници за младата българска армия.

   Авторката на книгата Василка Ташкова сподели,че делото на генерал Делов й направило впечатление още с постъпването на работа в Регионалния исторически музей през 1982 г. Още тогава започнала да се рови в архиви за да търси документи за освободителната му мисия.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини