Скокът от ръба на Космоса отложен за неопределено време

Опитът на австрийския авантюрист Феликс Баумгартнер да премине звуковата бариера при свободно падане в американския щат Ню Мексико отново бе отложен заради твърде силните ветрове, съобщиха организаторите, предаде БГНЕС.

Австриецът, който тренира от пет години за този скок, се надяваше да бие няколко рекорда – да извърши най-високия скок със свободно падане и да стане първият човек, преминал звуковата бариера извън самолет.

Метеорологичните условия обаче, и по-специално твърде силните ветрове, заради които мисията вече бе отложена един път, отново попариха надеждите на 43-годишния авантюрист.

"Мисията е отложена заради силните ветрове, които правят опита "твърде рискован", уточниха организаторите, добавяйки, че той не може да се проведе по-късно.

Гигантският балон, който трябваше да издигне Феликс Баумгартнер на границата на атмосферата, за да осъществи скока си, бе в процес на пълнене с хелий и почти готов да излети, когато организаторите решиха да се откажат.

На кадрите, излъчени пряко на интернет сайта на мисията, се виждаше белият балон, който се увиваше около себе си под напора на ветровете, докато авантюристът чакаше със сериозно лице в капсулата, която трябваше да го издигне на височина 36 000 м.

Не бе съобщена дата за нов опит за подобряване на рекорда.

Според първоначалния план на организаторите, издигането на балона трябваше да стане за два до три часа, след което Феликс Баумгартнер трябваше да се хвърли в бездната, облечен в костюм под налягане.

Падането трябваше да продължи не повече от 20 минути, пет от които в свободен полет, преди отварянето на парашута на 1500 м височина.

Най-голямата опасност за авантюриста по време на експеримента е да загуби контрол над маневрите си и да започне да се върти около себе си, което би довело до загубата на съзнание.

"При мисия като тази трябва да сте готови умствено и да имате абсолютен контрол върху движенията си, а аз съм отлично подготвен", обясни той.

Рекорд от преди 52 години

Екипът от сто души на организаторите се надява чрез скока да допринесе и за медицинските изследвания във въздухоплаването.

"Ще създадем прецедент за авиацията. Никой досега не е преминавал звуковата бариера извън летателен апарат", заяви медицинският ръководител на мисията професор Джонатан Кларк, който е бил хирург на екипажите на шест полета на американските космически совалки.

Мисията ще изпробва "ново оборудване и ще развие процедури за оцеляване на много голяма височина в ситуация на екстремно ускорение", които ще позволят да се подобри сигурността на астронавтите и на евентуалните бъдещи туристи в космоса, добави той.

Подготвяйки се за този експеримент, австриецът от Залцбург вече успешно се хвърли от височини 21 600 м и 29 456 м през март и през юли тази година.

Преди проекта "Стратос" Феликс Баумгартнер стана известен със скоковете си от Световния финансов център Т101 в Тайпе, Тайван, и от статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро.

Рекордът за парашутен скок със свободно падане се държи от 1960 г. от бившия полковник от американската авиация Джо Китинджър, който е скочил от балон с хелий от височина 31 333 м.

Днес 83-годишният ветеран също е част от мисията "Ред Бул Стратос". "Човекът винаги е бил любопитен и винаги е искал да се движи по-бързо, по-високо, по-ниско, по-дълбоко – това е едно от предизвикателствата за човечеството. Винаги искаме да надхвърлим границите", подчертава той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини