Asus иска да си върне ASRock

Asus е отправила предложение към контрактния производител Pegatron за покупка на неговата компания  ASRock - известен производител на дънни платки.

Asus иска да купи третия по големина производител на дънни платки ASRock и да се укрепи още по-здраво на върха в този бизнес  

Трите компании имат общ генезис. ASRock, създадена като дъщерна фирма на Asus през 2002 г., по-късно стана собственост на Pegatron. Последната пък бе основана като резултат от преструктуриране на Asus през 2010 г. - нейният фокус е производството на компютри и компоненти за външни поръчители, сред които и самата Asus. SemiAccuratе твърди, че Pegatron е склонна да се раздели с ASRock срещу предложената от Asus сума. Ако сделката се състои, Asus, която е най-големият производител на дънни платки в света, ще укрепи още повече позициите си в този сегмент от пазара. Основен конкурент на Asus при дъната е Gigabyte Technology. През настоящата година се очаква Asus да продаде 23,2 млн. системни платки срещу 19 млн. за Gigabyte и 8 милиона за ASRock. След тях се нареждат MSI, ECS и още няколко други производители. Играчите на този пазар са притеснени от факта, че процесорите все повече интегрират функции, които досега се реализираха от отделни компоненти на дънната платка. Вероятно намерението на Asus да погълне ASRock е продиктувано от стремежа на компанията да се подготви за промените в индустрията. Ключово оръжие срещу конкурентите на пазар, който се характеризира с ниски цени и ограничени възможности за диференциране на продуктите, може да се окаже обемът на производството. По-високите обеми, които ще постигне Asus заедно с ASRock, ще компенсират намалелите приходи от единица продукция.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини