Похапваме сладко в „Дивата ферма”

Проектът „Новото тракийско злато“ (НТЗ) организира на 5 и 6 октомври второ издание на биокулинарното събитие „Дни на кулинарията с биологични и местни биологични земеделски продукти и храни от Източните Родопи“ - 2. Първото им издание през юни премина с много голям успех.

Основното събитие-демонстрация в Дни на кулинарията в Източните Родопи – 2, ще се състои на 5 октомври в „Дивата ферма“ в с. Горно поле, Община Маджарово (от 11 часа). Холандската кулинарна експертка Каролина Верхувен ще демонстрира с помощта на Бети Василиева от „Дивата ферма“ готвене с местни продукти, консервиране на плодове и зеленчуци, като се използват рецепти от кулинарното наследство. Богатата есенна реколта в района предлага чудесна възможност за кулинарно събитие. Ще бъде интересно да се види как холандската кулинарка ще направи вегетарианско чатни от тиква, моркови, ябълки, лук орехи, подправки...

Каролина Верхувен е кулинарен етнолог и собственик на Academy Culinary History (Академия по кулинарна история). Тя е нейн директор и водещ експерт по готвене на биологични и здравословния ястия. Интересува се от всичко, свързано с готвенето. Има близо 40-годишен опит в консервирането на продукти – месо, зеленчуци, плодове, като е разработила и множество рецепти за конфитюри, сладка, чатни, сухи супи. Прави курсове и презентации по готвене с традиционни местни продукти, консервиране, кулинарно наследство и история. Има опит в редица международни проекти. Дни преди идването си в България Каролина бе ангажирана с откриването на своя Музей за кулинарното наследство.

В рамките на събитието Дирк-Хайн Монтан, експерт по качество и стандартизация, ще сподели инормация за стандартите на ЕС за местна и домашна преработка на земеделски продукти и храни.

Двамата холандски експерти ще бъдат придружавани от Мартийн Ланкестер, изпълнителен директор на холандската фондация Авалон, която от 1990 работи в опазването на околната среда и биоземеделието. Мартийн е лекар по образование, посветил живота си за популяризирането на биологичните храни и земеделски практики, създател е на един от първите биологични ресторанти в Амстердам.

Второто кулинарно събитие на НТЗ предлага благодатна възможност за популяризиране на концепцията и практиките за консервиране и готвене с биологични продукти, на добрите хигиенни условия/изисквания и европейските стандарти в района на Източните Родопи, където проектът активно работи. Местни биопроизводители, собственици/управители/готвачи в къщи от къщи за гости и ресторанти, дребни преработватели, представители на местната общност, медии – ще могат да научат повече за българските и европейските стандарти по време на семинар в Кърджали на 6 октомври, събота (от 10 ч. в хотел „Устра“).

В рамките на Дни на кулинарията в Източните Родопи – 2 отново ще бъде представен Кулинарният пътеводител за Източните Родопи, подготвен в рамките на „Новото тракийско злато“.

Ива Тончева

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини