Младежи маркират екопътека в Източните Родопи

Млади кърджалийски екоактивисти започнаха да маркират в Източните Родопи нова екопътека от Маджарово до Черничино. Помагаха им двамата посланици на благотворителността на Холандската пощенска лотария Рикус и Саймън, които са в района, за да се запознаят с постиженията по проекта "Новото тракийско злато", подпомаган от Лотарията.

Дължината на пътеката ще е приблизително пет километра и ще е маркирана в бяло и жълто, тъй като ще граничи със защитена местност "Момина скала". Пътеката ще е подходяща както за пешеходен туризъм, така и за планинско колоездене.

Досега по проекта "ЍНовото тракийско злато" са поставени информационни табла на екопътеката от Болярци към Перперикон, при Центъра на лешоядите в Маджарово и в Горно поле.

Планира се поставянето до края на годината на информационни табла пред музеите в Кърджали и Ивайловград, в село Главатарци на язовир Кърджали, в центъра на село Пелевун, пред бистро "Студена” в село Студен кладенец и в Ловното стопанство “Студен кладенец“.

Към края на годината се предвижда да бъде издадена малка карта с всички маркирани екопътеки, с местата с информационните табла и описание на териториите и забележителностите в тях, през които преминават пътеките. Догодина маркираните екопътеки ще бъдат свързани в общ маршрут, преминаващ през целите Източни Родопи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини