Голобрад, Сухово и Боровица се спасиха от водния режим

Кметът на община Ардино Ресми Мурад откри сондажен кладенец, снабдяващ с питейна вода  селата Голобрад, Сухово и Боровица. Новият обществен водоизточник се намира в местността „Коджа тепе” край Голобрад и е с дълбочина 127 метра. Водата е с много добри питейни показатели и е преминала всички физико-химични лабораторни анализи на ВиК в Кърджали.

Сондажният кладенец, който се намира близо до водосборния басейн на Голобрад, вече е свързано към водопреносната мрежа на селото. Още от днес местните жители ще имат постоянно вода в чешмите си, защото дебитът на сондажа е 4 литра в секунда.

На откриването присъстваха още председателят на общинския съвет Сезгин Байрям,  зам.-кметовете Неджми Ходжов и Изет Шабан, кметове и кметски наместници от околните села, много граждани. Тук бе и инж. Георги Толев от Пловдив, извършил хидрогеоложките проучвания за сондажния кладенец.

„Винаги търсим възможности за разрешаване на проблемите с водоснабдяването, който се оказа най-сериозният през последните години. Въпреки трудностите успяхме да намерим решение за разрешаването на този проблем, такъв е примерът със сондажния кладенец, който изградихме тук, заяви Ресми Мурад. Той посочи, че такива проучвания ще се извършват още в няколко населени места и микрорайони, като Долно Прахово, района на Далджа и други.

Инж. Георги Толев уточни, че почти във всяко населено място в микрорайон Боровица може да се намери питейна вода и да се удовлетворят нуждите на населението.

Кметският наместник на Голобрад Шабан Местанов и кметът на Сухово  Фикрет Байрам споделиха, че се надяват от тук нататък да се повиши инвестиционния интерес към района и тук да се развива селски туризъм. От името на местните жители те изказаха сърдечните си благодарности към ръководството на общината в лицето на кмета Ресми Мурад за оказаната финансова помощ при изграждането на новото съоръжение.

Откриването на сондажния кладенец бе съпроводено с мевлид за здраве и берекет. Духовници, водени Ерхан Реджеб, представител на Районното мюфтийство в Кърджали, прочетоха айети от свещената книга на мюсюлманите - Корана. Местни майстори-готвачи, приготвиха 7 казана кешкек с телешко месо. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи. Всички разходи за мероприятието бяха поети от Рефие Кочанчъ от Австрия, изселничка от Голобрад.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини