Експерти към земеделците в Кърджалийско:Кооперирайте се заради екопродуктите

Дребните стопани в Кърджалийско трябва да се обединят в асоциации, за да могат да получават средства по европрограми за биологично земеделие и продуктите им да са конкурентноспособни на пазара. Проблемът е че биопродуктите не са по джоба на българина. За сметка на това пазарите се заливат от евтини  генно-модифицирани храни, които САЩ масово изнася. Това заяви на кръгла маса в Кърджали директорът на Земеделския колеж проф.Васко Василев.

Специалисти от министерството на земеделието споделиха, че кооперативите в Европа се обединяват срещу ГМО и това е пътя на региона и страната ни. Те определиха кооперирането като солидарно земеделие. Обявиха конкурс за проекти.

  Експерти посочиха , че използването на азотни торове води до увеличаването на парниковия ефект. Приносът им за глобалните промени на климата са 10 процента. Те замърсяват 310 пъти повече атмосферата от въглеродния двуокис, изхвърлян от промишлените предприятия.

  Предимствата на биопродуктите и битката срещу канцерогенните генно-модифицирани храни беше основна тема на кръгла маса в Кърджали.  В нея  участват утвърдени български специалисти.  Разгледат възможностите за производството на екологично-чисти животински продукти в Източните Родопи.  Лектор е доц.д-р Стайка Лалева. Условията за развитие на биологични предприятия в Кърджалийско  коментира доц.д-р Владислав Попов.

  Кръглата маса е част от 7-я Европейски екофестивал „Зелена вълна-21 век”. Той се организира от Европейската комисия,фондация „Европейски екологичен фестивал” и община Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини