Във Facebook искат от президента помилване за Опиц

Стотици споделят вече послание в социалната мрежа Facebook, с което призовават Росен Плевнелиев да помилва Йоан Опиц – Иконописеца, който е осъден на 5 години затвор за умишлено убийство на крадеца Мариан Янчев, предаде БГНЕС.

Сред четки, бои и десетки икони един художник на 63 години плаче, защото до дни трябва да влезе в затвора за умишлено убийство. "Мъчно ми е за приятелите, за жена ми и сина ми", казва иконописецът Йордан Опиц. В понеделник Върховният касационен съд го наказа с 5 г. в пандиза, защото на 5 февруари 2007 г. прострелял смъртоносно наркозависим младеж, влязъл да краде в блока му, пише във социалната мрежа. Там призоват: "Споделяйте, това трябва да стигне до Президента. Само той, може да го помилва". Така вече тези постове регистрират стотици споделяния само за няколко часа. Тоест толкова българи са съгласни, че Опиц трябва да бъде помилван.

Припомняме, че по-рано днес Иконописеца сподели, че да отнемеш човешки живот е най-тежкото престъпление на този свят. "Още по-лошото е, че на мен ми е присъдено това", каза той. Най-късно другата седмица трябва да влезе в затвора, но е категоричен, че не е извършил това престъпление. "Аз съм произвел изстрел, Не може 4 см сачма да пробие яке, фланела, сърце, бял дроб, диафрагма, дебело черво", каза той. Сподели, че е не отчаян, а му е болно, защото не е престъпник.

"Аз не знам дали ще мога да изкарам и два месеца зад решетките, защото нервите не са ми добре вече. Аз не съм защитавал моя живот, а съм защитавал жилищата на моите съседи. На тези двамата крадци им намериха по 12% наркотик в кръвта, те носеха 40-сантиметрова отвертка. Ами представете си, че с тази отвертка 40-сантиметрова вземат заложници", каза Йоан Опиц. От 10 този месец животът ми свърши. Болно ми е за всички хора, за цялата държава.

На 10 септември Върховният касационен съд присъди 5 години затвор за Йоан Опиц. Така върховните магистрати намалиха присъдата от 7 на 5 години. Опиц е осъден за това, че през февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев. Върховните магистрати преценяват, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини