Уорлик дари 3 млн. долара за циклотронен център в БАН

В последния си работен ден в България американският посланик Джеймс Уорлик връчи дарение от 3 милиона долара за изграждането на циклотронен център в Българската академия на науките. АЕЦ "Козлодуй" също дари 2 милиона долара. С тези средства започва най-мащабният изследователски проект за последните 20 години, предаде КРОСС. В началото на 2015-та година експерименталният реактор ще произвежда изотопи за диагностика и лечение на онкоболни, обясни премиерът Бойко Борисов:

Защо този циклотрон ни е толкова важен? Защото сега със самолети изотопите идват от Унгария. По време на полет голяма част се губят и намаляват, докато в София, от тука във Варна разпадът им е такъв, че не лекуват така ефективно, както ни се иска. Така че произведените тука изотопи ще бъдат много по-силни, много по-точни, по-бързо ще лекуваме, по-бързо ще ги инвестираме, повече хора ще бъдат обхванати и ще спестяваме между 8 и 10 милиона лева на година. Доц. Димитър Тонев, ръководител на Института по ядрени изследвания, допълни, че в центъра ще се обучават и кадрите на АЕЦ "Козлодуй":

Единственият изследователски ускорител или реактор в България ще бъде този, на който да могат кадрите на АЕЦ "Козлодуй" да се обучават, за да имаме безопасна централа, да се работи по-ефективно. Така имаме възможност в национален център, който ще даде възможност да се обучават студенти от всички университети в България в тези специалности.

Старият експериментален реактор ще отиде в музей.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини