Днес жега до 41 градуса, Кърджали с оранжев код

Оранжев код е обявен за 24 август, в 24 области на страната заради очакваните високи температури до 41 градуса, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. В 24 от 28-те области в страната максималните температури се очаква да са от 38 до 41 градуса. На морския бряг максималните температури ще достигнат до 39 градуса. Сред тях са областите Видин, Монтана, Благоевград, Русе, Кърджали, Хасково, Плевен, Силистра, Бургас, Варна.
Единствено областите Смолян, Перник, София и София-град предупредителния код е жълт. Очаква се в тези области максималните температури да са до 37 градуса.
Към 15.00 ч. днес в страната няма измерени температурни рекорди, но най-висока е била температурата в Русе - 40 градуса, съобщиха дежурните синоптици от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Температури от 39 градуса пък са отчетени в Монтана, Плевен, Сандански. Метеоролозите припомниха температурните рекорди у нас, регистрирани на 23 август в предишни години. На 23 август през 1958 г. в Елхово и в Сливен е била регистрирана температура от 41,9 градуса, а в Свиленград - 41,8 градуса. На днешния ден през 2000 г. в Русе са били отчетени 41,7 градуса.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини