Вдигат къща за гости на мястото на градската баня в Ардино

Гурбетчии от Ардинско, продължават да инвестират спечелените в странство солидни пари в родния си край. Един от тях е закупил сградата на старата градска баня, строена през ХIХ век. Намерението на новия собственик, 37-годишният Мартин Стойчев (Маро), е да дострои хамама и да го превърне в къща за гости.

„Чакам с нетърпение да бъде готово разрешението за строеж от общината”, обяснява заможният емигрант от Западна Европа. Планът му е в рамките на 1-2 години да построи хотела и да го превърне в любимото място на ардинчани и гостите на града. Хотелът ще разполага с 28 двойни стаи, стилно обзаведени, с тераси. Мартин вече е направил курбан за здраве и берекет за новата придобивка. Още един курбан е дарил на Обединено детско заведение „Слънце” в Ардино.

„Повече от 15 години работя в Холандия. Реших да вложа спестените си пари в Ардино. Това е родният ми край, тук са корените ми”, казва той и призовава всички гурбетчии като него да инвестират в родината си.

Мартин Стойчев заминава на гурбет в Холандия през лятото на 1997 година. В първите години работи в оранжери за цветя, бил е и градинар. Било трудно, понякога работил и по 14 часа на ден. С тежкия труд изкарвал си прехраната, плащал за квартира, даже започнал да спестява и да праща на близките. „Цял ден се хранех със сух хляб и пиех чай”, спомня си с носталгия той. Сега родопчанинът има фирма за обгаряне на почвата и за отоплителни котели в град Ден Хааг и при него работят над 20 души, предимно гурбетчии от ардинския край.

„В Холандия всеки може да стане богат, ако просто работи здравата и спестява”, казва Стойчев. Той сподели още, че има приятели от Холандия, които оценяват красотата на нашата природа и искат също да инвестират в недвижими имоти в ардинския край.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини