Днес започва разпродажбата на ОЦК

Започва разпродажбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. От днес в продължение на един месец кандидатите, които искат да участват в наддаването, могат да подават документи и да извършват оглед на сградите и терените на комбината.Това стана, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка /ПИБ/ спечели делото в съда и получи изпълнителен лист.
Продажбата е разпоредена от частния съдебен изпълнител Росен Сираков. На търг ще бъдат разиграни сгради и земи, съобщава БНР. Практически се продава целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество. Предложен е дори един от комините на комбината.
Пазарната оценка на предложените активи e над 8.3 милиона лева. С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получвали заплати от 5 месеца. Оловно-цинковият комбинат има около 300 млн. лв. дългове. Задълженията към ПИБ са близо 54 млн. лв. Кредитът е обезпечен със сгради в завода, концентрати и оборудването за изграждане на изцяло нови мощности.  Освен към ПИБ, заводът има задължения и към още две банки - "Суис Кредит" и в БНП "Париба", които подкрепяха полската "Силезия", като инвеститор в ОЦК.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини