Търговците на пазара в Кърджали се бунтуват срещу наемите

Търговците на плодове и зеленчуци в Кърджали покриха сергиите с платнища за два часа и заплашиха, че от следващата седмица ще протестират целодневно, предаде репортер на БГНЕС. Бунтът им е заради намерението на общинското дружество „Пазар на производителите” да вдигне наема за двойна маса от 380 на 402 лева. Освен това те считат за рекет и изнудване от страна на ръководството идеята за търг за отдаване на масите под наем за срок от 3 години, с условие за предплащане на наемите за цяла година. Това за търговците е непосилно, 4 500 лева никой от нас не може да извади кеш, подчертаха протестиращите. На някои от тях старото ръководство, сменено преди около месец, предлагало да си платят по 300 лева и така да не бъдат принудени да се явяват на търга, а да продължат да продават на същите маси.

Търговците изразиха недоволството си и от факта, че в съседните градове Хасково, Пловдив и др. наемите за сергия били значително по-ниски. Те заподозряха ръководството на дружеството в тъмни сметки заради невъзможността му да се справи с кредита от 5 милиона лева, изтеглен за изграждането на тържището, както и с други 200 000 лева задължение към НАП.

Новият управител Рамадан Вели заяви, че идеята за търга е на самите търговци, тъй като само така можели да защитят интересите си. Той посочи, че след разговори с общинската администрация и с борда на дружеството е възможно да отпадне условието за предплащането на целогодишния наем, и да се вземе само депозит за два месеца. Вели отказа да коментира ходовете на предишното ръководство и се ангажира да проведе срещи с недоволните. Преди това те го обвиниха в незаинтересованост към проблемите им, тъй като не е разговарял с тях от назначаването си до момента.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини