Обявяват репресирани по време на Възродителния процес за герои на Турция?!

Ешреф Кахраман/вляво/ и Шукри Сюлейман

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган иска да предложи на турския президент Абдулах Гюл да обяви репресирани по време на Възродителния процес изселници за национални герои на южната ни съседка. От офиси на ДПС в Истанбул телефонирали на репресирани,  които сега живеят в Турция за да им вземат личните данни и се изготви предложение до властите в Анкара. В Турция има специален закон, който отрежда на хора заслужили за страната пенсии и редица привилегии. Това съобщиха на брифинг в Кърджали лидерите на правозащитната изселническа организация BAHAD Ешреф Кахраман и Шукрю Сюлейман. Те категорично се разграничиха от инициативата. Ние по времето на тоталитарния режим се борихме за демокрация в родината ни България, а не в Турция. Ако г-н Доган прави предложение да бъдат признати нашите заслуги, това трябва да стане в България,подчерта Кахраман. Той персонално е бил търсен от активисти на ДПС в Истанбул за да му вземат личните данни.

  Според Кахраман инициативата на Ахмед Доган е част от започналата предизборна агитация на ДПС в южната ни съседка. Откривали се партийни офиси в Анкара, Истанбул, Бурса. Според прогнозите на BAHAD на предстоящите парламентарни избори ще има голям отлив на гласоподаватели от ДПС. Общо нашенци с право на глас в Турция са към 180 000 души. До сега най-много са гласували за ДПС 86 000. На тези избори обаче четата на Сокола ще вземе едва 30 000 прогнозира Кахраман. Той се обоснова с това, че голяма част от изселническите организации са оттеглили подкрепата си за Ахмед Доган. Лидерът на правозащитната организация подчерта, че не става дума за разочарование от ДПС, а от нейното ръководство.

  Кахраман и Сюлейман живеят в Бурса, където е и централния офис на BAHAD. Те са в България по повод делата които водят срещу държавата. Ешреф Кахраман съди Главна прокуратура и МВР в Кърджали и Плевен за това, че безпричинно и без съд и присъда е бил въдворен на остров Белене по време на т.нар.Възродителен процес. Искът е за обезщетение от 200 000 лева. Окръжният съд в Кърджали,а наскоро и Апелативния съд в Пловдив отхвърлиха иска. Сега Кахраман ще обжалва във Върховния съд .Той смята, ако искът му не бъде удовлетворен да сезира Международния съд за правата на човека в Страсбург.

Шукри Сюлейман пък съди държавата за това, че не получава пенсия за натрупания в страната ни стаж. Той иска направените от него осигурителни вноски по време на тоталитарния режим да му бъдат изплатени.Сюлейман предяви иск към НОИ. Делото мина през Крумовградския районен съд, Административния съд в Кърджали и Върховния административен съд, но искът бе отхвърлен.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини