Караянчева:Истерия в опозицията преди изборите

Цвета Караянчева - зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ в сутрешния блок “Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Госпожо Караянчева, на какво се дължи според вас, поредният вот на недоверие към кабинета? И как отговаряте на всички нападки от страна на опозицията?
Цвета Караянчева: Виждате, че наближат избори. Опозицията трябва по някакъв начин да заяви присъствието си в политическото пространство. След многото приказки и обвинения по всичко останало, защо не с евродоклада, който пристигна преди 1 седмица. Това е така, поредната възможност днес да видим спектакъла на БСП и ДПС на сцената на парламента. Виждате, че този доклад обхваща един дълъг период. Той не включва само управлението на ГЕРБ, той включва и управлението на тройната коалиция. И това, което е констатирано, мисля че както и премиера каза, логически погледнато трябваше на масата на пресконференцията, когато правителството даваше пресконференция, да седнат и предните управляващи. Да седнат, да се направи един пълен анализ и оттам нататък да се продължи напред. Защото напредък има, но трябва да се работи още в посока усъвършенстване, изпълняване на механизмите. Но когато опозицията наистина, е определяща, когато тя е конструктивна, тогава може да се случи това. Виждаме, че едно истерично ходене по телевизиите на едни и същи хора, обяснението на доклада и перефразирането му, води вече до... Аз искам да ви кажа, че от няколко дни дори спрях да гледам телевизия и сутрешни блокове, защото това е една такава възможност на опозицията да прави еквилибристики. И едва ли не, да показва, че ние нищо не сме направили. Не, ние сме направили, докладът е написан. Ако обаче хората си спомнят, докладът, който 2009 година излезе, аз ще ви помоля, ако имате време, за свое лично ползване да го прочетете. Да видите там какви са констатациите. И тогава може да се направи паралел, след като те отказват да погледнат този доклад, който е за 5 години, да погледнат и да видят и своите грешки. Нека да прочетат доклада от 2009 година, юли месец, и тогава там ясен паралел ще се направи между едното и другото правителство. Но няма как да не се възползват от този доклад, за да излязат в медийното пространство. За разлика от нас, те са специалисти по всичко. Аз, като тесен специалист-инженер, се учудвам на техните възможности, на един-двама колеги, които разбират и от тероризъм, и от външна политика, и от медицина, и от земеделие. Просто не е нормално това, което се случва. Да, опозицията се е хванала като удавник за сламка с този доклад, вместо да бъде, много пъти съм казвала, приемаме критика, но не по този агресивен начин. Не може по този начин да се прави политика. Ако виждаш, че във времето ти губиш позиции, не е нормално по този начин. Дай градивни неща, конкретизирай своите изисквания. Но така просто е хвърлени думи във въздуха и един такъв, елементарен PR.
Водещ: Депутатът Атанас Мерджанов от БСП заяви в ефира ни, че мотивите за вота на недоверие са били засилени от кървавия инцидент на летище „Сарафово” от миналата седмица. Как коментирате това?
Цвета Караянчева: Аз мисля че това, което стана в „Сарафово”, е голяма трагедия. Нещо, което се случва на българска територия за първи път. Виждате, че атентати стават навсякъде. И всички политици, и всички нормални хора изживяват по много трагичен начин всичко това. Не може да се използва хора, които не са специалисти по темата, да говорят по такъв тънък въпрос. Тероризмът е нещо, което няма как да се предвиди. И ако започне всеки да се упражнява на тази тема, както сме свидетели в последните няколко дни, мисля че това не говори добре нито за държавата, нито добре за българските политици. Нека да оставим специалистите да си свършат работата, да се види за какво точно става дума. Защото няма как случайният гражданин да направи заключение, няма как политик, който въобще няма идея от външна политика и от тези механизми, които се развиват в световен мащаб и от тези събития, да прави заключения. Несериозно е да говорят, в случая, колегите от опозицията, че това по някакъв начин терористичният акт е засилил тяхното желание за вот. Беше ясно още преди доклада, понеделника още преди да излезе доклада, излезе и господин Станишев, и госпожа Манолова с изречението – убийствен доклад. Това е един рефрен, който непрекъснато се повтаря. Така че за тях беше ясно, че ще има вот на недоверие. Това, че се случи атентата, за съжаление, просто наля водичка в тяхната мелничка. Но в крайна сметка, не бива, виждаме че много от народите, нациите, които, да кажем, че са претърпели доста терористични актове, никой не е скочил срещу управляващото мнозинство, никой не е тръгнал да иска оставки. Първо да се види за какво точно става дума. Когато има големи катаклизми, нациите се обедняват, търси се начин за изход от ситуацията. Б никакъв случай не се излиза на фронта да се биеш един срещу друг на собствената си територия.
Водещ: Втори вот на недоверие в областта на правосъдието и вътрешните работи, как очаквате да преминават дебатите днес?
Цвета Караянчева: Сцената на парламента ще бъде много интересна, защото очаквам БСП да направи едни забележителни изказвания и да използва любимите си думи – убийствен, ужасен и всичко останало, което дойде, като епитет, в главата на няколкото оратори от БСП. Вотът няма да мине, естествено, защото това е възможност на опозицията да си направи PR, преди лятната ваканция.
Цветелина ПИШИКОВА

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини