Гвардейците от Езиковата към връстниците:Почистете войнишките паметници!

Областният инициативен комитет за честване на 100 години от Балканската война обсъди подготовката на проявите за честване на юбилея и прие график за изпълнението им. Осигурени са 6 500 лева за ремонт на три военни паметника в региона – Възпоменателният бюст-паметник на ген. Делов – освободителят на Кърджали, паметникът на убитите през 1913 г в Крумовград  и този на загиналите във войните от 1912-1913 г и 1915-1918 г в село Пчеларово, обяви на заседанието областният управител Иванка Таушанова. Сформирана бе тричленна комисия, която до края на м. август да изготви техническото задание и да възложи необходимите възстановителни работи.

На 9 октомври ще бъде открита изложба на Националния военноисторически музей, посветена на Балканската война, която ще гостува в Кърджали в продължение на 1 месец. Същия ден Регионалният музей ще бъде домакин на заключителния панел от Международната научна конференция под патронажа на министъра на отбраната Аньо Ангелов на тема „100 години от Балканските войни и Освобождението на Кърджали”, чиито организатори са секция „Военноисторически изследвания и поуки от практиката” към ВА „Георги С.Раковски” и Института по история при БАН.

Част от проявите в музея е и представянето на книгата на проф. Георги Марков „България в Балканския съюз 1911-1913 г” през месец септември. По предложение на Държавен архив – Кърджали в областния план бе включена Изложба от фотоси и документални материали за живота и делото на ген. Васил Делов. Тя ще бъде експонирана на 10 октомври - Деня на архивите. РИО, Военният клуб и Туристическото дружество ще организират ученическия поход по стъпките на българската армия на територията на военните действия, който по предварителен график ще се състои от 5 до 7 октомври. Гвардейците от ГПЧЕ „Христо Ботев” ще призоват връстниците си от цялата област да почистят и облагородят пространствата около всички военни паметници. В началото на октомври в Кърджали ще бъдат връчени наградите на отличените в областния кръг на конкурса за есе, разказ, рисунка и мултимедия, посветени на Балканските войни. Във всички гарнизонни военни клубове по общини от 5 до 12 октомври съвместно с читалищата ще бъдат проведени тематични тържествени събрания с концертна програма. В областния календар на събитията бе решено да се включи и творческа вечер, посветена на големия български поет Ивайло Балабанов, автор на едни от най-запомнящите се патриотични стихове, и последната му книга „Небесен гурбетчия”. Издателска къща „Родопи” възнамерява да издаде, с подкрепата на РИО, документалната книга на Василка Ташкова за Ген. Делов с ново художествено оформление и илюстрации, да подготви ретроспективен фотоалбум за миналото и настоящето на Кърджали и хроника за 100-годишнината на местния периодичен печат. Кулминацията на честванията ще бъде тържествената заря-проверка на 20 октомври. Всички събития, свързани с годишнината, информация за паметниците и материали за Освобождението ще бъдат качени на специален сайт и във фейсбук-страницата на кампанията. Открита е банкова сметка за дарения:  IBAN  - BG41BPBI79401071996401, средствата от която ще бъдат използвани за финансиране на мероприятията в националния календар.Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини