Сърбия е на ръба на банкрута

Постоянният представител на Международния валутен фонд (МВФ) в Сърбия, Богдан Лисоволич заяви, че нивото на публичния дълг на Сърбия, който в момента е над 45 на сто от БВП, е много тревожен, предава "Денешен", цитиран от КРОСС.

"Икономическите изследвания показват, че ниво на държавен дълг от 40 до 45 на сто от БВП се среща при развиващите се страни", посочва Лисоволич за белградския "Политика", припомняйки, че много страни в региона имат значително по-високи държавни дългове.

Финансовият експерт смята, че за да намали риска за публичния си дълг Сърбия, трябва незабавно да се предприемат мерки, с помощта на които в средносрочен план той да бъде върнат под законовия лимит.

През май фискалният съвет на Сърбия заяви, че публичният дълг може да достигне 55% от БВП до края на 2012 г., а бюджетният дефицит вероятно ще надвиши договорените с МВФ 4.25%.

Всички тези данни показват необходимостта от създаването на ново правителство, което ще трябва да контролира разходите и да подсигури условията за икономическо възстановяване, се подчертава в доклада.

Управляващите ще трябва също да се преборят с безработицата от около 25% и да продадат останалите държавни активи, сред които Telekom Srbije, губещ металургичен завод и задлъжнелия авиопревозвач JAT Airways. Кабинетът ще трябва да постигне и сделка за 1 милиарда евро с МВФ, замразени през февруари заради прекомерните разходи и увеличаващия се дълг на страната.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини