Огромен портрет на Ердоган посрещна турски министър в Кърджали

Препълнена зала,огромен портрет на Реджеб Таип Ердоган и стотици турски и български знамена посрещнаха министърът по европейските въпроси Егемен Багъш в Културния дом.Обявеният форум с бизнесмените на града в малката зала на хотел „Арпезос” прерасна в голяма среща с обществеността.Освен кърджалийци на нея присъстваха жители на останалите шест общини,докарани с автобуси.Правителството на ГЕРБ уреди на Багъш такова посрещане в Кърджали,каквото Тройната коалиция не устрои на премиера Ердоган. Управляващите в лицето на областния управител Иванка Таушанова не скриха очакванията си за турски инвестиции в региона. Губернаторката подчерта,че е разговаряно за съвместни проекти.

Развълнуван от посрещането Багъш бе на път да сътвори гаф. Той се впусна да говори без преводач. Консулът Рамис Шен се опита да му подскаже,но преводачката отсече,че нужда от превод няма защото всички в залата разбирали турски.Намесата на областния управител Иванка Таушанова ,която водеше срещата поправи нещата.

 Турският министър подчерта,че България е страна,която спазва правата на човека и уважава културата на своите граждани.Той отбеляза,че поради това България и Турция са най близки съюзници.Той посочи,че опитите на политическа сила като „Атака” да нагнетява напрежение няма да успеят.Нещо повече Турция е готова да работи България да стане по силна.

 Багъш призова присъстващите български турци да се интегрират в обществото,да учат български,да се образоват,да станат заможни хора,но да не позволяват да бъдат асимилирани.Вие трябва да заемете позиции в обществото,които ще ви позволят да решите проблемите на България,призова турския министър.

  Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи да се създадат експертни групи в област Кърджали и минестерството на европейските въпроси на Република Турция.Те да се срещат на 6 месеца и разработват двустранни и европроекти за региона.

Бившият главен мюфтия Фикри Сали поиска българската държава да върне сградата на медресето,днес исторически музей на мюсюлманите.Багъш отговори,че в последните дни турската държава е предоставила на българската общност в Истанбул много имоти и се надява същото да направи и нашата страна.

Георги Кулов  

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини