Последната минута на 30 юни ще бъде 61 секунди

В последния ден на месец юни светът ще спечели цяла секунда.

Така последната минута на 30 юни ще бъде 61 секунди и универсалното време, определяно от атомните часовници ще компенсира избързването си спрямо времето, измервано чрез земната ротация, съобщи АФП.

Следователно при координираното универсално време (UTC), което е наследник на средното гринуичко време, преминаването от 30 юни към 1 юли ще стане не в 23 ч., 59 мин. и 59 сек., а в 23 ч., 59 мин. и 60 сек. Така универсалното време ще бъде синхронизирано със слънчевото.

Повечето хора няма въобще да забележат разликата. Допълнителната секунда обаче ще затрудни авиолиниите и диспечерите, които ще положат много усилия всичко да бъде координирано, допълва КРОСС. Предишната такава промяна бе през декември 2008 г.

Атомните часовници, които се използват от 50-те години на миналия век, са много точни. Те осцилират 9 192 631 770 пъти в секунда. Земята обаче не е толкова точна. Докато се върти около оста си, малките отклонения водят до това някои дни да са по-дълги от други.

Затова атомните часовници не съответстват точно на действителното време. Така след няколкостотин години разликата ще е от една минута, но след няколко стотици хиляди години тя би станала часове. Затова се използва високосната секунда.

Тъй като забавянето на Земята е неравномерно, не е възможно да се предвиди за дълъг период от време кога ще се наложи вмъкването на високосна секунда.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини