Кръстьо Петков: България се превръща в трамплин на турски фирми към Европа

„България вече се превръща в депо или трамплин за скок към Европа за имигрантите от трети страни. В Кърджалийска област половината от регистрираните фирми, много от тях турски, не работят тук, ползват европейската регистрация, за да извършват своята дейност в Европа или в други региони", алармира в Кърджали проф. Кръстьо Петков, който участва в семинар на тема „Изграждане на капацитет и утвърждаване на добри практики в Южен централен район за интеграция на граждани на трети страни".  

Той уточни, че тези които ползват фирмите като пощенски кутии, целят да избегнат данъци и други дължими суми. Тези фирми не би трябвало държавата да ги толерира, подчерта проф. Петков.

Според него регионът е изключително привлекателен за турския бизнес не само заради евтината работна ръка - един работник в индустриалното производство струвал около 300 евро, но и заради стратегическите предимства като материално-суровинната база, културната и езиковата близост с Турция. При изследването, което са направили проф. Петков и екипът му, се натъкнали на най-различни схеми на натрупване на първоначален стартов капитал. Едните капитали идвали директно от Турция, други - от гастарбайтери, а трети от различни фондове.

„Проблемът обаче е, че това е етнически затворена система. Областните ръководства трябва да знаят това, за да може да се постигне баланс, иначе след време може да се окаже, че южната яка на България

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини