R.I.P. Рей Бредбъри

Сн.: wikipedia.org (CC)

Легендата на научната фантастика Рей Бредбъри, автор на "Фаренхайт 451" и "Марсиански хлоники", почина на 91-годишна възраст, съобщи семейството му.

"Светът загуби един от най-добрите писатели, раждали се някога, и един от най-скъпите хора на сърцето ми. Почивай в мир, Рей Бредбъри", написа в страницата си в Туитър внукът му Дани Карапетиан, цитиран от АФП и БГНЕС.

Фантастичните романи на Бредбъри се превърнаха в предупредителни разкази за опасното бъдеще. Неговата най-известна книга, "Фаренхайт 451" (1953 г.) е написана по времето на Студената война и разказва за злото на цензурата и контрола върху мисълта в една тоталитарна държава. Тя достигна до световната аудитория с филмовата адаптация на режисьора Франсоа Трюфо през 1966 г.

"Най-голямото забавление в живота ми беше да ставам всяка сутрин и да бързам към пишещата машина, защото ме е осенила някоя нова идея", заяви Бредбъри през 2000 г. "Чувството, което имам всеки ден, е до голяма степен същото както, когато бях на 12 години", сподели писателят на 80-я си рожден ден.

Бредбъри е написал близо 600 разказа и 30 книги, включително "Марсиански хроники" за опитите на хората да колонизират Марс и нежеланите последици от това. Той се сдобива със световна слава след появата на "Хрониките" през 1950 г., сборник, включващ отделни негови разкази.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини