Експозиция на лични архиви с писма на кърджалийци в пощата

В рамките на петото издание на Инициативата „Мултикултурният град” утре в 13.00 ч. в салона на Областната пощенска станция може да се види първата художествена експозиция с писма на кърджалийци, с печати и марки от миналия век, съхранявани в частни семейни колекции. Най-старата запазена марка с арабски текст върху нея е залепена върху квитанция, издадена от търговец на тютюн около 1890 г. Ще бъдат показани и миниатюрен плик за писмо във формат 50 х 90 мм (визитка) от 1946 г., две от най-старите запазени в Кърджали гербови марки от 1915-1916 г., портрети на първите пощенски служители, които се пазят в Държавния архив-Кърджали.
В почит към епистоларната традиция на кърджалийци са представени копия от запазени писма и оригинални пликове с марки от няколко десетилетия на 20-ти век, получени от далечни точки на света – Япония, Канада, Сибир, Армения.Специално за тази експозиция ще гостува и пощенската карта, пусната в края на миналата година от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 100-годишината от издаването на най-популярната българска пощенска марка „Обърнатата конница”. Изданието е хит сред колекционерите, тъй като фигурите от изображението на марката са отпечатани надолу с главата. Едва 25 екзепляра от марката са притежание на колекционери от целия свят, което прави „Обърнатата конница” изключително атрактивна.
Марката „Обърнатата конница” е оценена за 25 хиляди евро, като в България има само 5 екземпляра от нея, а по света са общо 30. Художник на пощенската карта, посветена на прочутия оригинал, е Дея Вълчева, която ще гостува за представянето в местния клон на „Български пощи”. След София и Пловдив изданието гостува в Кърджали. Същата вечер ще бъде открита и самостоятелна изложба на младата художничка в артгалерията.
Партньори на събитията от Инициативата „Мултикултурният град” тази година са Община Кърджали, Арт движение КРЪГ, ДА-Кърджали и Областна пощенска станция.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини