Челси са шампионите на Европа

Челси записа исторически успех и най-накрая сбъдна мечтата на Роман Абрамович, след като триумфира за първи път в историята си с Купата от Шампионската лига.

В драматична битка "сините" спечелиха най-престижния европейски трофей, надделявайки над Байерн Мюнхен след дузпи на "Алианц Арена" пред нетърпеливия поглед на руския олигарх.

"Домакините" доминираха от самото начало до самия край на мача. Те можеха да открият резултата още около 20-та минута след груба грешка в защитата на Челси, но Марио Гомес не успя да се възползва от ситуацията. Това не спря Байерн да натискат и да търсят възможност за попадение. Над тима на Юп Хайнкес обаче сякаш тегнеше проклятие и все нещо не достигаше на баварците, за да открият резултата. В края на първото полувреме лондончани създадоха напрежение в противниците си, но без да реализират гол. След множество пропуски, основно от страна на Байерн, първата половина на мача завърши при нулево равенство.

В 53-та минута Франк Рибери отбеляза гол след разбъркване пред вратата на Челси, но той беше отменен заради засада. Оттам нататък динамиката в срещата се увеличи, като Марио Гомес пропускаше положение след положение.

Челси също не бяха безучастни и контраатаките им ставаха все по-опасни, с което създадоха няколко много напрегнати ситуации пред вратата на Нойер. В 83-та минута обаче надмощието на баварците се увенча с успех, след като Томас Мюлер отбеляза гол за 1:0. Мачът изглеждаше обречен за Челси, но в 88-та минута Дидие Дрогба се превърна отново в герой за тима си, след като изравни на 1:1. Това доведе до продължения. В третата минута от началото им Франк Рибери успя да изработи дузпа, след като бе фаулиран от Дидие Дрогба. Зад топката застана Ариен Робен, но Петър Чех спаси удара на холандеца. За още по-голямо нещастие на Байерн обаче Рибери трябваше да бъде принудително заменен, което определено беше крах за германците. Въпреки това играчите от Бундеслигата отново доминираха и в продълженията, като направиха няколко големи пропуска пред Петер Чех, с които можеха да решат мача в своя полза. В крайна сметка носителят на Купата от Шампионската се определи след изпълнение на дузпи.

С наказателните удари започнаха германците, като зад топката застана капитана на Байерн Филип Лам, който не пропусна. За Челси шутира Хуан Мата, чийто удар беше спасен от Мануел Нойер. Марио Гомес вкара второто попадение за Байерн. След това за Челси Давид Луис, който не сбърка. Следващият от Байерн, застанал зад топката, бе Мануел Нойер, който успя да излъже Петер Чех. Капитанът на Челси Франк Лампард беше следващият от бялата точка и безпогрешно отбеляза. Ивица Олич изпусна за Байерн, което върна интригата. Докато Ашли Коул отбеляза за Челси, Бастиан Швайнщайгер уцели гредата. Дидие Дрогба отново беше решаващ за Челси с попадението си, което донесе трофея на Челси.

Въпреки спекулациите около бъдещето на Роберто ди Матео, което може и да не продължи в Челси, италианският специалист доказа себе си и сбъдна мечтата на капризния собственик на тима Роман Абрамович, който желае трофея от самото начало, когато купи клуба през 2003 година. Досега най-голямото постижение за Челси беше финала в ШЛ, до който стигнаха благодарение на Аврам Грант през 2008 година, но тогава "сините" загубиха последната битка.

Този сезон одисеята на Челси започна обречено, след като загубиха с 1:3 от Наполи на осминафинала. Лондончани минаха през Бенфика на четвъртфиналите. Последва среща с Барселона на полуфинала, в която островитяните отново успяха да опровергаят специалистите, които безапелационно определяха каталунците като фаворити за следващата фаза. В крайна сметка, Челси се оказа на финал в Шампионската лига и на "Алианц Арена" успя да преодолее най-успешния клуб в историята на турнира Байерн Мюнхен и за първи път да отнесе бленувания трофей в Лондон.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини