Борисов загърби Деня на Джебел,Ердоган- не

Посланик Аръмаз

За първи път от честването на началото на Майските събития преди 23 години в Джебел представител на държавната власт не изпрати приветствен адрес към жителите на родопския град. Нито президента Росен Плевнелиев,нито премиерът Бойко Борисов се сетиха да поздравят джебелчани с годишнината от българската пролет,когато недоволството на местните жители преля във протестна вълна срещу тоталитарния режим.На трибуната отсъстваше областния управител Иванка Таушанова. Народната представителка на ГЕРБ от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева бе сред публиката,за да демонстрира изречената от нея теза,че празникът не трябва да се обсебва от ДПС.

Това стана на фона на заявленията на гостите от Турция, че Денят на Джебел е ден на България, защото от тук е тръгнала борбата за демокрация в страната.

  Отсъствието на български държавници бе компенсирано от представители на турската държава. Гости бяха депутати,кметове, общински съветници,лидери на изселнически организации. За да прочете приветствието на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган дойде турският посланик в София Исмаил Аръмаз. Той сподели, че Ердоган е трогнат от поканата на джебелчани да присъства на техния празник, но е възпрепятстван. В приветствието си изпратено до джебелчани Ердоган сочи,че е важна паметта за  борбата на героичния ни народ срещу тоталитарния режим. Ердоган пожела турците в България да са равноправни граждани с възможности за висок стандарт на живот.

 Посланик Аръмаз акцентира върху добрите резултати от тристранната среща на премиерите на България Турция и Катар във Варна.Той призова сънародниците си, събрали се на площада в Джебел да пазят културната си идентичност и да изучават майчиния си език. Посочи,че се очаква в България да се приеме нов закон за образованието , който ще им даде по-големи възможности за изучаване на турски език.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини