Металурзите прибраха палатките, започва голямото очакване

Иванка Караколева сред металурзите

Снощи протестиращите в центъра на Кърджали металурзи прибраха палатките и преустановиха протестите, а от понеделник започват само да чакат окончателното решение за новия инвеститор, предаде репортер на БГНЕС. По-рано през деня бе прекратена и гладната стачка на тримата работници. Председателят на Федерация „Металици” в КНСБ Васил Яначков пристигна по обяд и огласи, че собственикът на комбината Валентин Захариев се е споразумял с представителите на „Силезия” АД от Полша, но предстои становището на банките-кредитори. Няма яснота дали полският инвеститор, вероятно единствен до момента, все още настоява да наеме завода, да оперира с активите и производството му, или да го закупи.

Това не е могла да обясни и Славея Стоянова, изпълнител директор на ОЦК, която пристигна в късния следобед от София и привика заводските синдикалните комите на КНСБ, КТ „Подкрепа” и „Защита”. Тя обяснила, че по нейна информация засега само „Силезия” проявява сериозен интерес и че е необходимо банките да постигнат съгласие с офертата на поляците. Най-късно във вторник следващата седмица трябва да стане ясно окончателното решение за съдбата на ОЦК, иначе се тръгва към производство по несъстоятелност, коментираха синдикалисти. Няма яснота и по въпроса кой и кога ще изплати на работниците заплатите, трупани с месеци, както и кога производственият цикъл ще бъде възобновен.

Междувременно посланикът на Полша у нас в телефонен разговор е поискал среща с областния управител на Кърджали с цел да проучи възможностите потенциалният кандидат-инвеститор „Силезия” АД да наеме ОЦК. За това дружество обаче неотдавна от най-големия полски синдикат „Солидарност” до Кърджали бяха изпратени доста смущаващи сведения. Поради това металурзите бурно изразиха резервите си. „Ние нямаме нужда от наемател, това означава, че няма да има инвестиции и обновяване на технологиите, а само търговия с произведената суровина. Синдикатите и банките-кредитори са единодушни – не приемат полския кандидат като наемател, тъй като ОЦК се нуждае от мощен инвеститор”, категорична беше Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ в Кърджали.

„Объркани сме всички, пълна мъгла за всичко. В отчаянието си хората започнаха да се записват за временна работа в КЦМ-Пловдив и в „Горубсо-Мадан”, след като премиерът Борисов пое ангажимент да я осигури. Но от колегите в КЦМ научихме, там се търсят само специалисти по ремонтните дейности, но не и технологични работници, тъй като те си имат достатъчно. А и ръководството на КЦМ не знае, че трябва да приеме хора от Кърджали и какво като правим списъци”, заяви заводският председател на КНСБ в ОЦК Белю Стайков. Той не скри задоволството си от факта, че над 10 000 души от местното гражданство са подкрепили протестната подписка на металурзите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини