23 °C

Металурзите прибраха палатките, започва голямото очакване

Иванка Караколева сред металурзите

Снощи протестиращите в центъра на Кърджали металурзи прибраха палатките и преустановиха протестите, а от понеделник започват само да чакат окончателното решение за новия инвеститор, предаде репортер на БГНЕС. По-рано през деня бе прекратена и гладната стачка на тримата работници. Председателят на Федерация „Металици” в КНСБ Васил Яначков пристигна по обяд и огласи, че собственикът на комбината Валентин Захариев се е споразумял с представителите на „Силезия” АД от Полша, но предстои становището на банките-кредитори. Няма яснота дали полският инвеститор, вероятно единствен до момента, все още настоява да наеме завода, да оперира с активите и производството му, или да го закупи.

Това не е могла да обясни и Славея Стоянова, изпълнител директор на ОЦК, която пристигна в късния следобед от София и привика заводските синдикалните комите на КНСБ, КТ „Подкрепа” и „Защита”. Тя обяснила, че по нейна информация засега само „Силезия” проявява сериозен интерес и че е необходимо банките да постигнат съгласие с офертата на поляците. Най-късно във вторник следващата седмица трябва да стане ясно окончателното решение за съдбата на ОЦК, иначе се тръгва към производство по несъстоятелност, коментираха синдикалисти. Няма яснота и по въпроса кой и кога ще изплати на работниците заплатите, трупани с месеци, както и кога производственият цикъл ще бъде възобновен.

Междувременно посланикът на Полша у нас в телефонен разговор е поискал среща с областния управител на Кърджали с цел да проучи възможностите потенциалният кандидат-инвеститор „Силезия” АД да наеме ОЦК. За това дружество обаче неотдавна от най-големия полски синдикат „Солидарност” до Кърджали бяха изпратени доста смущаващи сведения. Поради това металурзите бурно изразиха резервите си. „Ние нямаме нужда от наемател, това означава, че няма да има инвестиции и обновяване на технологиите, а само търговия с произведената суровина. Синдикатите и банките-кредитори са единодушни – не приемат полския кандидат като наемател, тъй като ОЦК се нуждае от мощен инвеститор”, категорична беше Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ в Кърджали.

„Объркани сме всички, пълна мъгла за всичко. В отчаянието си хората започнаха да се записват за временна работа в КЦМ-Пловдив и в „Горубсо-Мадан”, след като премиерът Борисов пое ангажимент да я осигури. Но от колегите в КЦМ научихме, там се търсят само специалисти по ремонтните дейности, но не и технологични работници, тъй като те си имат достатъчно. А и ръководството на КЦМ не знае, че трябва да приеме хора от Кърджали и какво като правим списъци”, заяви заводският председател на КНСБ в ОЦК Белю Стайков. Той не скри задоволството си от факта, че над 10 000 души от местното гражданство са подкрепили протестната подписка на металурзите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини