Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали

Нов вид чапла е загнездил в уникалната чаплова колония на р. Арда в Кърджали. Български експерти в проекта „Новото тракийско злато“ (НТЗ) и представители на фондация Кросбил Гайдс наблюдаваха гривести чапли, които досега са били регистрирани само като мигриращ вид в Източни Родопи. Кросбил Гайдс подготвя пътеводител на английски език за Източните Родопи, предназначен за екотуристи и природолюбители. Един от маршрутите, които холандските експерти възнамеряват да опишат, започва именно от чапловата колония.Гривестата чапла (Ardeola ralloides) е включена като застрашен вид в Червената книга на България. Гнезди само в смесени колонии от чапли и малки корморани, като разполага гнездата си в тръстиката и по върби и тополи. В Кърджалийската колония вероятно гнездят между една и три двойки. Техните гнезда са разположени в тръстиката, което затруднява уточняването на броя им. Точният им брой ще стане ясен, когато малките излетят от гнездата си.Досега в чапловата колония гнездяха Малка бяла чапла (Egretta garzetta), Малък воден бик (Ixobrychus minutus), Нощна чапла (Nycticorax nycticorax) и Малък корморан (Phalacrocorax pygmeus). Тази година двойките на световно застрашения малък корморан са се увеличили от 7 на 32. Малките бели чапли и нощните чапли също са увеличили числеността си.Смесената чаплова колония в гр.Кърджали е единствената в България, гнездяща в границите на населено място. Като остров на биоразнообразието в центъра на града тя е изключително привлекателна за екотуристи и природолюбители.За опазване на чапловата колония ще работи проект „За да останат чаплите в Кърджали – от мен зависи”, изпълняван от Народно читалище ”Обединение 1913” - гр. Кърджали в партньорство с община Кърджали, Сдружение «Проект Родопи», местната кабелна телевизия «КейбълТел», Държавното горско стопанство, СОУ «Отец Паисий».

Виж тук за птиците в Източните Родопи

За проектаНовото тракийско злато

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие,  биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации  АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.

 Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.

 Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини