Да отменим осъждането на Възродителния процес, поиска Атака

Сезгин Мюмюн

Атака настоява парламентът да отмени декларацията, осъждаща т. нар. Възродителен процес. Десислав Чуколов напомни, че в първия работен на депутатите тази година беше приета декларация, предложена от Синята коалиция и подкрепена от ГЕРБ и ДПС, с която се осъжда насилствената асимилация на българските мюсюлмани.

По думите му тя е изработена от Сезгин Мюмюн, под давление на службите от Анкара, и е предадена на Иван Костов, който я внася в парламента и впоследствие е приета.
По този начин се отключват възможности за блокиране на преговорите за обезщетяване на потомците на тракийски бежанци съгласно клаузите на Ангорския договор, подчерта националистът и уточни, че става въпрос за 10 милиарда долара, които Турция ни дължи.

Освен това декларацията дава правно основание на Турция да търси обезщетения за „мнимите жертви на етническо прочистване", категорични са в Атака.
Чуколов подчерта, че декларацията позволява България да бъде съдена в съда за правата на човека в Хага и изтъкна, че парламентът трябва да преразгледа своята позиция и да отмени декларацията. Проект за решение на парламента за отмяна на декларацията е внесено от Атака на 24 април.

От партията съобщиха още, че ще инициират парламентарно питане към образователния министър Сергей Игнатов относно идеята на Мюмюн за създаване в България на Балкански университет, където преподаването ще става само на турски език.
Чуколов поясни, че в Атака имали информация, че в близките седмици просветният министър щял да отговори утвърдително на това искане.

Помолен да коментира случая с нападението над българския посланик в Македония, лидерът на партията Волен Сидеров заяви, че българската държава не реагира адекватно. Трябва да се бойкотират всички отношения с т.нар. държава Македония и България да заяви, че няма да подкрепи членството й в НАТО и ЕС, категоричен бе той.
Сидеров упрекна премиера Борисов, че с лека ръка дава уверения, че ще подкрепим Скопие в тази насока и предупреди, че ако го направи, това ще е национално предателство.

Сидеров определи като национално предателство и приетата декларация за Възродителния процес и сближаването на ГЕРБ с ДПС.

Видяхме как ГЕРБ и ДПС заедно отхвърлиха Закона за българския език, изтъкна той и коментира, че това е много опасна тенденция. Според него тя означава, че се подготвя участието на ДПС за следващия парламент или се подготвя заместител на ДПС за следващото управление.

Сидеров подчерта, че е необходима партия като Атака за следващия парламент за противовес на тази тенденция

news.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини