Таушанова разследва кмета за държавни пари дадени за въжения мост

Кърджалийският административeн съд се произнесе в полза на областния управител Иванка Таушанова и осъди кмета на общината Хасан Азис да предостави в едноседмичен срок всички документи, свързани с ремонта на Въжения мост, в това число искането за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и решенията за отпускане на средствата, както и всички документи за извършване на дейността, включително и разходооправдателните.

Междуведомствената комисия е отпуснала на община Кърджали общо 994 482 лева за възстановяване и укрепване на пешеходния мост над р. Арда, което не е направено.  Съгласно разпоредбите на Закона за защита при бедствия областните управители упражняват контрол по изпълнението на решенията на комисията и разходването на предоставените от нея публични ресурси по предназначение. Общините от своя страна са длъжни да съставят досие на всяка финансирана от Комисията дейност. За жалост опитите ни да получим информация за моста срещнаха мълчаливия отказ на кмета, което наложи да се обърнем към съда, коментира Таушанова. Делото бе образувано в началото на месец април срещу неоснователното бездействие на кмета на община Кърджали.

Въз основа на събраните доказателства и доводи на страните, административният съд постанови, че общината е длъжна да изготви и предостави на областния управител пълен препис от досието на обекта. Магистратите намират за неоснователни и нелогични аргументите на защитата, че кметът не е изпълнил задължението си поради големия обем на документацията – около 500 листа /сравними с пакет копирна хартия/. Това е поредният пример за липса на публичност и прозрачност в делата на местната власт, който е в ущърб на интересите на всички граждани, обобщи областният управител.Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини