Гвардейците от Кърджали звезди в бТВ

Единственият в България ученически Гвардейски отряд на Езиковата гимназия в Кърджали възхити министъра на отбраната Аню Ангелов и Националната гвардейска част с оригиналната си хореография, автентични костюми и желание за изява. Нашите момчета и момичета предизвикаха възторга на софиянци с униформите си и мнозина дори ги объркаха с националната гвардейска част. Радваха се и на силен медиен интерес – екипи на bTV  и военния канал заснеха репортажи за тях.

Възпитаниците на Димитър Кондиков бяха на двудневна визита в столицата по покана на народния представител Цвета Караянчева и министър Аньо Ангелов, и се завърнаха  заредени с емоции, споделен опит и изключително запомнящи се срещи. Те гостуваха в президентството, парламента и военното министерство и за първи път пред тях гвардейците от националната рота изиграха уникалния спектакъл, който подготвят за парада на 6 май – Деня на храбростта и българската армия. Церемонията се нарича „Искри” и е наситена със зрелищни пиротехнически елементи. „Даже министърът още не я е виждал”, похвалиха се учениците от Кърджали, които споделиха, че усещането е невероятно. Освен честта да наблюдава репетицията на светлинното шоу, отрядът бил допуснат до „кухнята” на гвардейската служба, за да се запознае с естеството на работата. Прожектирали им филм за нейната история, която отвежда към далечната 1879 г. Демонстрирали им как се отдават почести на държавен глава, наблюдавали и смяната на караула пред президентството. „Децата бяха изключително въодушевени от посрещането и от реакцията на гвардейците, че си заслужава да взаимстват елементи от нашата композиция”, разказа Димитър Кондиков. По думите, отрядът заслужил овациите на домакините и с факта, че в редиците му има и момичета, за разлика от националната рота, която все още се състои само от мъже, а десет от действащите гвардейци са от Кърджали.

При посещението си в министерството на отбраната учениците били посрещнати в тържествената зала и в кабинета на министъра. Успели да надникнат във всички кътчета на президентската администрация и да седнат на стола на държавния глава.

Площада пред парламента гвардейците прекосили в шпалир, водени от депутата Цвета Караянчева, и събрали погледите на минувачите. В Народното събрание ги поздравил лично вицепремиера Цветанов, а председателя Цецка Цачева ги поканила в кабинета си. Присъствали на петъчните парламентарни дебати и разговаряли с народния представител и младежки лидер на ПП ГЕРБ Моника Панайотова.  Това съобщиха от местната централа на ГЕРБ в Кърджали.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини