Техническият университет черпи кандидат-студенти от „Паисий”

В края на април в СОУ „Oтец Паисий“ преподаватели от ТУ – София проведоха изпит за всички желаещи ученици абитуриенти да продължат образованието си в този ВУЗ. Госпожа Мария Стефанова, заместник-директор на училището с природоматематическа насоченост, сподели, че от 10 години двете учебни заведения имат тесни взаимоотношения. Заедно със сектор „Следдипломна квалификация“ се осъществява обучение на граждани по съвместна програма за изучаване на различни модули по информационни технологии. Учениците в последния клас на гимназиална степен имат възможност да се явят пред комисия от ТУ – София и след успешно решаване на тест за знания по ИТ да получат Удостоверение за професионална квалификация по компютърни технологии.

В отговор на въпроса с какво учителите в училището доказват, че той е инкубатор на кадри за високо престижни специалности във ВУЗ, госпожа Стефанова каза, че на първо място часовете по информационно ограмотяване и усъвършенстване са много повече в отделните профили – над 700 часа за целия гимназиален курс. Осигурена е училищна академия „Телерик“  за бъдещи програмисти и тя се ръководи от господин Муса Муса, печелил много награди на специализирани конкурси и олимпиади със свои ученици и лични методически разработки. Няколко години вече, работи Училищна телевизия, води я госпожа Мария Гьошева и тя създава интереса за творческа работа със знанията по ИТ, за създаване на мултимедийни приложения, която заслужено е оценена на национални олимпиади вече 3 пъти. След няколко дни отново заминава на национална олимпиада в направление „Мултимедийни приложения“ с учениците Георги Добришинов и Станислав Милев. С изявени възпитаници сериозно се работи за създаване на приложни програми с ръководител госпожа Светла Илчева – главен учител, като всяка година нейни възпитаници стигат до отлични резултати в национални конкурси и класирания на национални оломпиади. Тя също заминава на национална олимпиада по ИТ – направление „Приложни програми“ с Атанас Божинов и Николай Илиев  - ученици от 9б клас.

Като извод и доказателство, че сме инкубатор на кадри за високопрестижни специалности във ВУЗ-те, споменавам с гордост, че нашите ученици още преди да завършат училище са вече приети за студенти в техническите университети в страната, а и в други престижни висши училища. За тази година ще спомена само някои от известните ни имена: Георги Добришинов – оценка Отличен(5.75) от националното състезание „Аз мога тук и сега“, Христа Кадиева и Радослав Петков – с оценка Отличен (5.50) от националното състезание по ПНЕ, а на изпита пред ТУ – София – повечето ученици са с отлични резултати.

Венета Филипова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини