Славейковци отбелязаха 136 години от Априлското въстание

Школата по история с ръководителя си Димитър Димов и методическото обединение на класните ръководители на десетите класове отбелязаха 136 години от Априлското въстание. Реализацията на тази отдавнашна идея слага началото на нова традиция, а именно честването на това събитие по нетрадиционен начин.

На фона на възрожденски песни беше прочетено „кървавото писмо” на Каблешков. Зрителите можеха, макар и за кратко, да съпреживеят възторга и ужаса на бурните събития и трагедията на въстаналия български народ. Заедно почетоха паметта на хилядите знайни и незнайни герои, заплатили с живота си за свободата на България, с минута мълчание на колене. 

След силното патриотично чувство всички присъстващи преклониха глава пред паметта на геройски загиналите борци за национално освобождение по време на Априлското въстание. Бяха изредени някои имена - Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Райна Княгиня, Васил Петлешков, Кочо Честименски, Павел Бобеков, Иван Соколов, Бачо Киро, Поп Харитон, Захари Стоянов, Георги Измирлиев, Стоян Заимов и много други.  

Събитието приключи с пресъздаване на емоцията чрез изстрели, камбанен звън и химна на България.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини