Личните лекари бягат от областта,някои хващат пътя за чужбина

д-р Соня Ангелова

През последните две години в Районната здравна осигурителна каса (РЗОК) в

Кърджали не е постъпвало нито едно заявление за сключване на нов договор за първична извънболнична медицинска помощ за нова практика, което потвърждава, че областта ни е с твърде неблагоприятни условия за оказване на първична извънболнична медицинска помощ, съобщи д-р Соня Ангелова, директор на РЗОК. Тя уточни, че съществува проблем в областта със заетостта на практиките за първична извънболнична медицинска помощ, от 126-те практики по Областната Здравна карта заети са 67, а останалите 59 са свободни.

Подобна е и обстановката в община Ардино, от 11-те практики са заети едва три, които са от града, а осемте са незаети.

Въпреки благоприятните условия за работа повече от половин година жителите на ардинското село Млечино са без личен лекар. В края на миналата година общопрактикуващия лекар Костадин Христов от Пловдив напуска селото и отива да работи в чужбина. Мотивите му са, че обслужва много малко пациенти и заплащането от Здравната каса е ниско.

Сега местните хора в Млечино отново търсят доктор в околните села Боровица и Горно Прахово с действаща лекарска практика или в Ардино. Хората са принудени да пътуват десетки километри, за да получат медицинска помощ. Мнозина се самолекуват и търсят своя лекар едва, когато състоянието им се влоши.

Друг голям проблем от подобно естество в селата от региона е липсата на аптеки. Хората трябва специално да пътуват до Ардино, Кърджали или да поръчват на свои познати и близки да им купят необходимите медикаменти.

Кметовете по населените места в териториата на община Ардино са готови да създадат привлекателни условия за работа и живеене на кандидат-джипитата.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини