В СОУ „П.Р.Славейков” стартира проект „Младежта в действие”

На 01.04.2012г. в СОУ „П.Р.Славейков” – Кърджали стартира поредният проект, финансиран от програма „Младежта в действие”. Проект „Пътища” представлява младежка инициатива и ще бъде изпълняван в периода 01.04.2012г – 30.10.2012г. В него доброволно и безвъзмездно участват млади хора от СОУ „П.Р.Славейков” и Комплекс за социални услуги, Център за настаняване от семеен тип – град Крумовград. Съвместните инициативи, реализирани от двете институции, се дължат на общото разбиране за необходимостта от подпомагане активното участие на младите хора в доброволчески общественополезни и социално ангажирани дейности, както и възможно най-ефективно да се противодейства на социалната изолация и маргинализацията на децата и младежите, настанени в социалната институция в гр. Крумовград. Идеята на проекта отразява стремежа чрез доброволно и безвъзмездно активно включване на младите хора от двете организации възпитаниците на кандидатсващата организация да бъдат подпомогнати в тяхната активна ангажираност като средство за усъвършенстване и подобряване на способностите им за лично, социално и професионално развитие, а възпитаниците на социалната институция да придобият знания и умения, необходими им за успешна бъдеща социална, професионална и личностна интеграция в обществото. По този начин идеята на проекта „Пътища” съответства и на годишен приоритет „Европейска година на доброволчеството” и кореспондира с приоритети „Приобщаващ растеж” и „Предизвикателства пред света, свързани с околната среда и измененията на климата» на Програма „Младежта в действие” за 2011г.

Целите, заложени в проект „Пътища” отразяват практическите стъпки за реализацията на идеята. Те са в съответствие с  целите и приоритетите на програма „Младежта в действие”:

  • Активно доброволческо участие на младите хора от от СОУ „П.Р.Славейков” – гр. Кърджали чрез осигуряване на условия за съвместна работа на с възпитаниците на Комплекс за социални услуги, Център за настаняване от семеен тип – град Крумовград при предоставянето на обучение за работа с ИКТ на възпитаницете на социалната институция и дейностите на открито. Работата за постигането на тази цел ще спомогне за развиване на солидарност и насърчаване на толерантност сред младите хора
  •  Популяризиране на активното гражданство на младите хора чрез включването в съвместните дейности на инициативи, работещи за избягване на социалното изключване и маргинализацията на младите хора в неравностойно положение
  • Повишаване на осведомеността и мобилизацията на младите хора по отношение на екологичните предизвикателства, свързани с околната среда и измененията на климата, като средство за насърчаване на развитието на по-екологично мислене и поведение сред младите хора, както и сериозно отношение от тяхна страна към по-устойчиво развитие.

Работата на младежите по проекта ще бъде подпомагана от тренер, при осигуряване на всички необходими условия за безопасност и сигурност на участниците. Ще бъдат проведени необходимите инструктажи, младежите – участници в проекта ще извършват предвидените дейности при непрекъснато наблюдение и съдействие от страна на участващите като доброволци педагози.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини