Валията на Одрин „отряза“ българския свещеник от официална проява

Свещеникът в българската църква „Св. вмч. Георги" в Одрин отец Александър Чакърък не беше приет в официалния протокол от валията Гьокхан Сюзери при обществена проява в центъра на града, предава агенция Фокус.

Днес близо хиляда души се събраха в Одрин, за да обърнат внимание на проблемите на джамията „Селимийе”, която е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Между присъстващите беше и валията на Гьокхан Сюзери, както и други официални лица.

Отец Александър заедно с имамина на джамията Нади Ерсой дойде, за да подкрепи инициативата, но валията не пожела той да застане до него, в официалния протокол и попита дали в България, официалните лица приемат мюфтията или ходжата да застане до тях.

След тази реакция на валията, двете духовни лица застанаха зад официалния протокол. На въпрос на турски журналисти, свързан с отношението на валията, отец Александър каза, че се събрали за братство и разбирателство и че не трябва да се акцентира на подобни неща.

Турските медии отделят широко място на отказа на валията да приеме отеца до себе си. Вестник „Радикал” излезе със заглавие „Валията афореса отеца”

spekulanti.com

Източник: spekulanti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини